Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar start

Turizam u plusu: gostiju 2,4 milijuna i deset posto više

Rovinj: Radni sastanak ministra Cappellija s predstavnicima hotelske industrije i kampova
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/5
22.05.2019.
u 09:28

Turisti sve više traže odmor prilagođen konkretnim željama i zato mi je drago vidjeti hotele koji nude atraktivan proizvod povezuju smještaj s vinarstvom, maslinarstvom i drugim specifičnim motivima dolaska gostiju, rekao je ministar Cappelli

Od početka godine Hrvatsku je posjetilo 2,4 milijuna gostiju, koji su ostvarili 5,6 milijuna noćenja. Bilo ih je deset posto više nego lani, dok plus u noćenjima iznosi devet posto. Samo su hoteli ugostili 1,4 milijuna turista, što je također rast od deset posto, dok je noćenja 3,2 milijuna i pet posto više. Vodeće su destinacije Zagreb, Dubrovnik i Poreč, a općenito su u prvom kvartalu 2019. dominirala city break odredišta. Ni nastavak turističke godine ne bi smio biti loš. Na sastanku u Rovinju ministar turizma Gari Cappelli i predstavnici hotelske i kamp industrije složili su se da će sezona u najmanju ruku biti repriza lanjske, a eventualni rast bi mogao iznositi do tri posto.

– U hotelima i kampovima imamo 26 posto svih smještajnih kapaciteta, a prosječna potrošnja gostiju hotela čak je 55 posto veća od prosječne potrošnje u svim vrstama smještaja. Zbog toga je važno da kontinuirano razgovaramo s predstavnicima hotelske i kamp industrije, kao i s predstavnicima privatnog sektora, kako bi zajednički doprinijeli povećanju kvalitete hrvatskog turizma. Radimo na unapređenju zakonodavnog okvira i potporama za razvoj ponude. Izmijenili smo u cilju profesionalizacije, decentralizacije i racionalizacije turističkog sustava, a do kraja mandata planiramo novu Strategiju razvoja turizma koja će biti pečat našeg rada i pružiti okvir za održiv, sveobuhvatan i konkurentan turistički razvoj – ističe ministar Cappelli.

Obišao je novi Grand Hotel Park, investiciju Adris grupe od 700 milijuna kuna, te još neke investicijske projekte u Istri.

– Turisti sve više traže odmor prilagođen konkretnim željama i zato mi je drago vidjeti hotele koji nude atraktivan proizvod povezuju smještaj s vinarstvom, maslinarstvom i drugim specifičnim motivima dolaska gostiju stvarajući osnovu za cjelogodišnji dolazak turista te pružajući ono najbolje što Hrvatska i Istra nude – autohtonu ponudu i autentičan doživljaj – pohvalio je istarsku turističku ponudu Cappelli.

Ključne riječi

Komentara 4

BA
BakaMraz
10:27 22.05.2019.

Ministar laže! Ova sezona je totalna propast, već sad je 30% manje nego prošle godine, jer prestankom rata u Siriji su se Turska i Grčka vratile nazad sa znatno sniženim cijenama, što naravno našim turističkim djelatnicima ne pada na pameti, jer jelte, nitko nema tako lijepo plavo duboko more i zlatno sunce kao oni u HR!

SA
samoborka
10:18 22.05.2019.

ahaa..kakvih turista? Nizeg srednjeg sloja s istoka Europe koji ne potrose ni 50eura u 10 dana i okolnih Balkanaca koji ponesu sa sobom punjenu papriku i pivo pa to prozdiru na rucnicima po plazi? To je slika 80 posto turista kakvi dolaze na nasu obalu. A takav nivo turista jos uvijek i zasluzujemo s obzirom na to da smo i dalje (vecinom, cast pokojim iznimkama) cevap,zimmer frei destinacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije