Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuće s pričom

Turistima za noć u varaždinskim vilama nije teško platiti ni 250 eura

Foto: TZ varaždinske županije
1/3
05.02.2020.
u 12:27

Cijene noćenja su od 80 eura naviše, a u toj cijeni su i bazeni, saune, jacuzzi...

Pomalo neočekivano budući da su u kontinentalnom dijelu zemlje cijene niže nego na Jadranu, ali hrvatski turisti više troše u Slavoniji, Lici, Zagrebu... Prosječna dnevna potrošnja naših gostiju, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za turizam, na obali iznosi 94, a u unutrašnjosti 119 eura.

Turistički domaćini u Varaždinskoj županiji među onima su za koje ti podaci, što ih je nedavno objavio ministar turizma Gari Cappelli, nisu iznenađenje. Posljednje dvije-tri godine tamo su, naime, orijentirani na ekskluzivu i visoku kvalitetu smještaja pod brendom “Kuće za odmor s pričom”. Prošli tjedan su predstavili i prvi katalog, i to na tri jezika, s tridesetak originalnih, komforno uređenih autohtonih objekata. Radi se o kućama s tri do osam ležajeva razasutim zagorskim bregima Varaždinske županije, a većina ima pogodnosti poput jacuzzija, bazena, saune i slično.

Cilj je 20 posto

Zasad su certifikaciju prošle 34 od 62 kuće za odmor, što je pet posto svih 3500 turističkih ležaja u Varaždinskoj županiji. Cilj je ambiciozan, 20 posto, a svaki dan javljaju se novi vlasnici zainteresirani za novi krug certificiranja i ulazak u ekskluzivno društvo “Kuća za odmor s pričom”. Stranci su ih već prepoznali, i to mahom Nijemci, Danci i Skandinavci, kojima na noć nije puno platiti osamdesetak do 250 eura u kući koja praktički u dnevnom boravku ima i – bazen.

– Upravo stranci čine 90 posto gostiju tih kuća. Što je najbolje, na odmoru ostaju minimalno tjedan dana, a većina i deset dana ili čak dva tjedna. Gotovo svi se i vraćaju, a od novih gostiju nerijetko čujemo da su o svemu saznali od znanaca koji su već boravili u Varaždinskoj županiji. Inače, u tom najekskluzivnijem dijelu obiteljskog smještaja naše županije lani je ostvareno oko 8500 od ukupno 187.000 noćenja – potvrđuje trend rasta potražnje za odmorom u ruralnim dijelovima Hrvatske direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

Foto: TZ varaždinske županije

Kištrica na dar

Varaždinska županija i županijska Turistička zajednica, inače, uvelike pomažu profiliranju tih kuća za odmor s dodatnom vrijednosti. Zainteresiranima da njihove kuće za iznajmljivanje dobiju pečat ekskluzive osiguravaju besplatne savjete arhitekta za interijere i eksterijere, stručnjaka za hortikulturu, etnologa i povjesničara umjetnosti. Vlasnicima organiziraju i edukaciju, financiraju promociju kao i netom objavljeni katalog, vode na studijska putovanja da vide primjere dobre prakse, a za svakog njihova gosta besplatno daju i tzv. varaždinsku kištricu.

– U njoj su testeri s dvadesetak lokalnih proizvoda, od kozmetike i bučina ulja do meda, s opisom i uputom gdje takve proizvode kupiti. I mogu vam reći, odziv među turistima je odličan – ilustrira naš sugovornik kako se potiče turistička potrošnja i zašto u unutrašnjosti raste brže nego na obali.

U katalogu su samo posebno lijepo uređeni autohtoni objekti i svi koji ga uzmu u ruke poželjet će doći u Varaždinsku županiju, kazala je u povodu objave trojezičnog kataloga Natalija Martinčević, koja obnaša dužnost predsjednice TZ-a Varaždinske županije.

– Radi se o originalnoj, autohtonoj priči, a ideja je da sve najbolje iz naše županije predstavimo i u tim kućama za odmor. Trendovi se mijenjaju, mnogima je dosta mora, gužvi na plažama i na autocestama. Cijele su godine u gužvama i u svojim gradovima i jednostavno žele mir i tišinu, a upravo je to ono što im nudimo. I to u lijepo uređenim objektima, s domaćom hranom, s autohtonim namirnicama i autohtonim lokalnim manifestacijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije