Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONZULTANT

Trumpov suradnik uložio bi u Nexus, vlasništvo bi preuzeo hrvatski SPV

Melania Trump s obitelji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
31.08.2017.
u 16:30

Novi ulagač bi, navodno, pokrio “rupu” nastalu zbog plasmana novca Agrokoru

Henrik Fogh Rasmussen, najvjerojatniji budući savjetnik u State Departmentu kako pišu američki mediji, mogao bi  uskoro ući u društvo Nexus, nedavno prozvano zbog lani plasiranog novca u Agrokor, a zbog čega se očekuje da će to društvo od Hanfe dobiti negativno rješenje kroz gubitak licence ili novčanu kaznu.

Dodatno je to društvo već izgubilo povjerenje Povjereničkog odbora tj. investitora kojeg čine privatni ulagači i država kroz HBOR, te se je samo čekalo kada će izglasati nepovjerenje sadašnjem menadžmentu fonda. Zato se i javlja interes potencijalnih ulagača. Rasmussen bi kao glavni savjetnik tj. Predsjednik savjetodavnog vijeća sa svojim međunarodnim timom ušao u Nexus, a vlasništvo bi preuzeo hrvatski SPV, tzv. tvrtku posebne namjene, čiji će vlasnici biti tzv. family oficce tj. povezane inozemne pravne osobe, a u projekt je uključen partner za Adria Regiju Damir Mihanović.

Novi menadžment

No, za taj pothvat mora dobiti odobrenje Hanfe, koja navodno već provjerava sve važne informacije kod američkog regulatora, među kojima i tvrtke koje bi preuzele portfelj Nexusa. Taj posao trebao bi biti gotov kroz dva do tri mjeseca, a nakon toga mora pristanak dati i Povjerenički odbor Nexusa.

A koji se, kako neslužbeno doznajemo, ne protivi ulasku novog ulagača. Rasmussen bi sa svojim suradnicima navodno ponudio rješenje zbog problema nastalog prilikom plasmana novca Agrokoru, a kojeg Nexus ne može naplatiti. Nexus je jedan od fondova za gospodarsku suradnju koji je osnovala država u cilju financiranja tvrtki u problemu. Njihov menadžment upravlja novcem kojeg za pojedinu takvu tvrtku plasiraju u istom omjeru privatni ulagači i država kroz HBOR.

Nedavno je otkriveno da je lani Nexus novac namijenjen za Zagreb Montažu, kojoj tada trenutačno novac nije trebao, kratkoročno usmjerila na Agrokor. Iako je riječ o potezu koji bi bio za pohvalu za svakog menadžera, jer je umjesto da novac drži kod sebe, plasirao ga uz dobru kamatu, ipak, nakon cijelog zbivanja s Agrokorom i pokretanjem Lex Agrokora, zbog kojeg se nije Nexus više mogao naplatiti od Agrokora, to je ulaganje postalo upitno, ali i uopće činjenica da je menadžment Nexusa to napravio bez znanja ulagača u fond. Zato je odmah i Povjerenički odbor odlučio da sadašnji menadžment neće dobiti povjerenje za nastavak rada. Pa ga niti neće zadržati novi ulagač nego dovesti svoj menadžment.

Sedam ulaganja

Nexus u svom portfelju ima sedam ulaganja kroz dva fonda, u pretežito izvozne i proizvodne tvrtke. Najveće je ulaganje u Dalekovod koje je 2012. završilo u predstečaju, a Nexus je tamo uložio zajedno sa Zagreb Montažom i oporavio poslovanje. Uloženo je i u drvnu industriju - Požgaj grupu, koja je imala negativno poslovanje, a nakon ulaganja tvrtka je povećala prihode dva i pol puta i otvorila dodatnih 400 radnih mjesta.

S Agrokorom i Prosperusom uložili su u Energiju Gradec, koja ima pet bioplinskih elektrana koje generiraju prihode od 100 milijuna kuna. Pa u Podatkovni centar Križ, IT infrastrukturi važnoj za razne usluge u IT-u i koja je jedinstvena u regiji. Zatim u hotele Plat s Karismom i Agrokorom, kojeg su kupili od države, a gdje bi uskoro trebala krenuti gradnja i gdje će partner biti Tui. Uloženo je i u Zagreb Montažu, a fond je svojedobno imao interes ulaganja u Imunološki zavod i Badel 1862

Danac koji živi u SAD-u aktivno uključen u gospodarska pitanja

Henrik Fogh Rasmussen je Danac, prije sedam godina dobio je američko državljanstvo, osnivač je konzultantske kuće Argonne Global, usmjerena na širenje poslovanja i investicijske projekte, uključen je već neko vrijeme kao savjetnik za važnija gospodarska pitanja u SAD-u, a želja mu je i širenje na ovo područje.


Američki mediji dosta pišu o njegovoj karijeri, a u posljednje vrijeme najčešće se spominje kao savjetnik u State Departmentu. Njegov otac Anders Fogh Rasmussen bio je glavni tajnik NATO-a od 2009. do 2014.

Komentara 6

PE
peterpan
20:20 31.08.2017.

Ova ekipa iz fonda skupa sa svojim partnerima bi bili najbolji primjer na ekonomskom faksu, KAKO SE NE POSLUJE.., i sa takvima ova naša država ne može naprijed ! Ali kada imaš dovoljno novaca u jednoj maloj zemlji, onda kupišš si PR i svašta, kako bi se pokušalo spasiti nešto što nema spasa.

NV
novo vriijeme
15:01 10.09.2017.

pitam se u čemu je trik. Sin tajnika NATOa ulazi u hrvatski fond optužen za pronevjeru.

IL
ilijan
16:56 31.08.2017.

Trump legendo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije