Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetske burze porasle

SAD i EU kreću u trgovinske pregovore

Donald Trump i Jean-Claude Juncker
Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
29.07.2018.
u 08:47

Trump prijeti Kini uvođenjem novih carina, a Peking poručuje da priprema protumjere

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle jer su splasnule trgovinske napetosti između SAD-a i Europske unije, a podršku tržištima pružaju i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine kompanija.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 25.451 bod, dok je S&P 500 porastao 0,6 posto, na 2.818 bodova. No, Nasdaq indeks oslabio je 1,1 posto, na 7.737 bodova.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se splašnjavanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Europske unije, nakon što su u srijedu predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na sastanku u Washingtonu dogovorili pokretanje pregovora o uklanjanju carina i drugih prepreka u trgovini.

Radit će se, poručeno je, na uklanjanju carina na industrijske proizvode i pitanjima carina koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a, kao i carina na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa.

To je ohrabrilo ulagače na američkim i europskim burzama, no ne i na azijskima jer trgovinske napetosti između Washingtona i Pekinga na popuštaju.

„Sada, kada ne treba trošiti energiju na borbu s Europom, Washington bi mogao povećati pritisak na Kinu”, kaže Nobuhiko Kuramochi, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata.

Stoga Trump prijeti Kini uvođenjem novih carina, a Peking poručuje da priprema protumjere.

Zbog mogućnosti usporavanja rasta gospodarstva, Peking najavljuje poticajniju fiskalnu politiku, uključujući smanjenje poreza kompanijama, kako bi amortizirao utjecaj inozemnih nesigurnosti.

Podršku tržištima pružili su, pak, bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Dosad je više od 180 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća, pri čemu je njih gotovo 86 posto ostvarilo veće zarade nego što se očekivalo.

Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procjene, pa sada očekuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle 22,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 20,7 posto.

Snažan rast dobiti kompanija zahvaljuje se stabilnom rastu američkog i svjetskog gospodarstva, te poreznim promjenama u SAD-u početkom godine.

U petak je objavljeno i da je rast američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju ubrzao na 4,1 posto na godišnjoj razini, što je gotovo dvostruko brži rast nego u prethodnom kvartalu i najbrži u gotovo četiri godine.

Posljednjih dana u fokusu ulagača ponajviše je bio tehnološki sektor koji se našao pod pritiskom zbog poruka iz nekoliko tehnoloških divova koje su razočarale ulagače.

Tako je u posljednja dva dana cijena dionice Facebooka pala gotovo 20 posto jer je ta društvena mreža upozorila da će joj u idućem razdoblju troškovi poslovanja rasti brže od prihoda.

Više od 20 posto potonula je, pak, cijena dionice Twittera, premda je ta društvena mreža izvijestila o rastu prihoda i rekordnoj dobiti. Međutim, izvješće je pokazalo i da je broj aktivnih mjesečnih korisnika osjetno smanjen, dok su analitičari očekivali rast.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 posto, na 7.701 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 2,4 posto, na 12.860 bodova, a pariški CAC 2,1 posto, na 5.511 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, na 22.712 bodova.

>> U potresu u Indoneziji 3 mrtvih, oštećene mnoge kuće

Donald Trump i Jean-Claude Juncker
1/8
Ključne riječi

Komentara 1

MI
midea
11:52 29.07.2018.

konstantno neka borba za neki rast , ovaj svijet je otišao kvragu , svi su bolesni u glavi , kakav rast , kakva očekivanja ? sve ovo vodi propast , mašine zamjenjuju radnike , sve manje posla , vrag je doša po svoje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije