Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ista roba na rasprodajama i do 20 posto skuplja za one koji plaćaju karticama

Trgovci nude velike popuste, ali samo za gotovinu

'unu. . Zagreb ...10,01,2009, snizenja u gradu Photo: boris scitar/vecernji list'
'boris scitar'
18.01.2010.
u 16:30

Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača kažu kako trgovci imaju pravo odobriti popust koji žele, ali imaju i obvezu to jasno istaknuti u izlogu, na blagajni, odnosno na prodajnome mjestu.

Teško je odoljeti siječanjskim rasprodajama koje mame popustima i do 70 posto.

No nerijetko se u zanosu kupci i neugodno iznenade kada dođu na blagajnu i odluče svoj plijen snižen 50 posto platiti kreditnom karticom. Mnoge trgovine ne odobravaju jednake popuste na sve oblike plaćanja. Popust od primjerice 50 posto vrijedi samo za gotovinu, a za kartice je ista roba snižena samo 30 posto.

Često trgovci tu sitnicu "zaborave" spomenuti na plakatima u izlozima i u reklamama pa kupci iz trgovina praznih ruku trče do obližnjeg bankomata.

Jasno izražen popust

Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača kažu kako trgovci imaju pravo odobriti popust koji žele, ali imaju i obvezu to jasno istaknuti u izlogu, na blagajni, odnosno na prodajnome mjestu.

– Kad se govori o popustu od 50 posto, on mora biti izražen za minimalno jednu petinu sve robe na popustu. Trgovac može reći da daje popust od 50 posto za gotovinsko plaćanje, a za kartično plaćanje daje popust od 30 posto, ali to mora i jasno istaknuti uz popust. Naime, trgovac pri kartičnom plaćanju ima određene troškove – objasnio je Tomislav Lončar iz HUZP-a.

– To je njegova volja, on uopće ne mora primati kartice ako to neće, ali trgovac ne bi smio prodavati proizvode na kartice uz popust od 30 posto ako je oglasio da prodaje uz 50 posto popusta. Čini li to, treba ga prijaviti državnim inspektorima – ističe Lončar.

 

Ključne riječi

Komentara 1

OV
over
17:53 18.01.2010.

vjerojatno su oglasivaci vazniji od citatelja pa o nazivima doticnih trgovina mozemo samo nagadjati... ovo je tipican primjer danasnjih \"informacija\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije