Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporazum

Trgovci neće raditi nedjeljom i blagdanima u općini Martijanec

Metss
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
19.12.2018.
u 09:17

U Metssu kažu neka zakonodavac donese propise koji će važiti za sve male i velike trgovce

Od 1. siječnja ni jedna trgovina mješovitom robom u Martijancu u Varaždinskoj županiji neće raditi nedjeljom, blagdanom i državnim praznikom. Sporazum je potpisalo svih devet vlasnika trgovina, a u Općini kažu da je to prvi takav formalni dokument potpisan u Hrvatskoj. 

- Nismo se nadali tako brzom i jednostavnom dogovoru. Nikoga nismo morali pitati dvaput, svi su se odmah složili s idejom o neradnoj nedjelji. Očigledno je da gdje postoji volja za suradnju, put ka pravičnoj zaštiti radnika u trgovini i zaštitu obitelji je otvoren - rekao je načelnik Dražen Levak, čiji su prijedlog prihvatili Kitro, Konzum, Trgonom, Marica, Štef, San i Mihaela, u kojima je zaposleno dvadesetak radnika koji će ubuduće nedjelje i blagdane provoditi u krugu obitelji. 

- Brojka 20 ne zvuči puno, ali kad se to pomnoži s brojem članova obitelji, vidi se koliko ljudi osjeća benefit slobodne nedjelje - istaknuo je Levak. 

Sporazum su podržali i načelnici susjednih općina. 

U Općini Sveti Đurđ, ali i u nekim jedinicama lokalne samouprave u Međimurskoj županiji, primjerice u Murskom Središću, zapinje oko jedne trgovine, čakovečkog Metssa. Odgovarajući na naš upit, u toj tvrtki kažu da se ne žele upuštati u parcijalno rješavanje problematike rada nedjeljom, tako da samo pojedine općine ili gradovi budu obuhvaćeni tim režimom rada. 

- Smatramo da se stanje u kojem neka općina zabrani rad nedjeljom, a u susjednoj, udaljenoj kilometar ili dva, nesmetano rade svi veliki domaći i strani lanci, ne možemo nazvati rješenjem. Tvrdnja da Metss ne pristaje da se nedjeljom ne radi nije točna jer je stav koji Metss  podržava taj da prodavaonice budu zatvorene ne samo nedjeljom, nego i u subotu poslijepodne, prema iskustvu nekih zapadnih zemalja - ističe Josip Slonja, rukovoditelj sektora trgovina. 

U toj tvrtki smatraju da je jedino kvalitetno rješenje da zakonodavac donese propise koji će važiti za sve male i velike trgovačke lance, čime će se svim tržišnim subjektima omogućiti ravnopravan položaj u tržišnoj utakmici. 

- U slučaju da zakonodavac donese takav propis, Metss će ga prvi pozdraviti i svakako primjenjivati - zaključuje. 

U Martijancu kažu da su prvi u Hrvatskoj formalno riješili problem rada nedjeljom, no u Općini Ivankovo u Vukovarsko-srijemskoj županiji vlasnici 11 trgovina i pekarnica ljetos su prihvatili prijedlog načelnika, pa od 2. rujna nedjeljom i blagdanima tamo ne rade. 

- To besprijekorno funkcionira. Svi se drže dogovora, a mještani su vrlo zadovoljni. Eto, vratili smo obiteljima nedjelju. Radi se o 35 do 40 zaposlenih koji su sad slobodni nedjeljama i blagdanima - kaže Marko Miličević načelnik Ivankova. Gradovi i općine nemaju ovlasti određivati radno vrijeme trgovina, pa sve ovisi o dogovoru s trgovcima.

>> Pogledajte što nam sve donosi smanjenje PDV-a

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije