Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neće otpuštati

Trgovački lanac zalaže se za neradnu nedjelju: 'Želimo zadovoljne radnike'

Zagreb: Ponovno su otvorene trgovine s građevinskim materijalom
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
19.05.2020.
u 11:07

Predsjednik Uprave Jurica Lovrinčević pozvao je vladajuće da reguliraju pitanje rada nedjeljom zakonom o radu i zakonom o trgovini

Trgovački lanac Pevex poziva na zakonsku regulaciju pitanja rada nedjeljom, pri čemu se zalažu da ona bude neradna po uzoru na Austriju, objavili su u utorak iz tog trgovačkog lanca.

Pojedini trgovački centri poručili su da će zbog neradne nedjelje biti primorani otpuštati zaposlenike, no Pevex u svom priopćenju ističe da oni to neće napraviti. 

“Prijetnje otpuštanjem zbog neradne nedjelje nikada nisu odaslane iz Pevexa”, poručili su iz tvrtke.

Napominju kako se zalažu za neradnu nedjelju ne samo zbog zastupanja obiteljskih vrijednosti i društveno odgovornog poslovanja, već i zato što analize pokazuju kako zadovoljstvo radnika diže produktivnost i nadoknađuje neznatne gubitke zbog nekoliko neradnih dana u mjesecu.

"Mi smo za zabranu rada nedjeljom po uzoru na Austriju", kazao je predsjednik Uprave Jurica Lovrinčević te pozvao vladajuće da reguliraju to pitanje zakonom o radu i zakonom o trgovini.

VIDEO Ministar Darko Horvat o radu nedjeljom

"Nećemo zbog zabrane rada nedjeljom otpustiti niti jednog radnika već ćemo kvalitetnije iskoristiti njihov fond sati. Bez obzira na simbolične gubitke prihoda želimo zadovoljne radnike koji će provoditi nedjelje sa svojim obiteljima”, izjavio je Lovrinčević.

Odlukom Stožera civilne zaštite u Hrvatskoj je kao protuepidemijska mjera zabranjen rad trgovačkih lanaca nedjeljom te oni tako nisu radili već treću nedjelju zaredom.

Trgovci pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u subotu su priopćili kako smatraju da odluka o neradnoj nedjelji nije primjerena protuepidemijska mjera te su od ministarstava zatražili da se omogući rad trgovina nedjeljom i blagdanima i ukine stanka za dezinfekciju.

Dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvu unutarnjih poslova, HUP Udruga trgovine zatražila je "hitne prijedloge vezane za omogućivanje rada trgovina nedjeljom i neradnim danima i ukidanje pauze za dezinfekciju za vrijeme trajanja krize uzrokovane Covidom-19, na način kako je omogućeno drugim sektorima kao što su primjerice osobne usluge i ugostiteljstvo".

Smatraju kako mjerom zabrane rada nedjeljom nije postignuta adekvatna protuepidemijska sigurnost i zaštita jer su se upravo kroz ograničavanje rada trgovina opteretili ostali dani u tjednu, naročito ponedjeljak, subota, petak te potencirale veće gužve kupaca kroz druge dane u tjednu.

"Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika u trgovini, zbog smanjenog fonda sati", upozorili su između ostalog u svom priopćenju.

Komentara 3

GU
Gunja
14:15 19.05.2020.

Ljudi neće trošiti više nego što su planirali potrošiti bila radna nedjelja ili ne. Spinove o otpuštanju smo čuli i početkom 2000 g. kad je jedno kratko vrijeme bila ne radna nedjelja kad su poslodavci kukali da će otpuštati radnike, a otpuštenihh radnika nije bilo. Prometi trgovaca će se pretočiti na dan prije i dan poslje nedjelje. Svakako je 7.dan u tjednu dan kada se odmara i provodi s obitelji. Zadovoljstvo radnika mora biti bitno svakom poslodavcu. Podrška svim onim poslodavcima koji podržavaju ne radnu nedjelju.

PV
prcko.vita
21:03 19.05.2020.

Ako je istina da običan radnik u pevexu ima cca 7.000.00 kuna onda im skidam kapu do poda, neka se onda i drugi ugledaju na njih. I naravno, nedjelja treba biti neradna. Tako je u većini zemalja zapadne Europe.

DU
Deleted user
12:53 19.05.2020.

Krivo! Platiti rad nedjeljom duplo pa tko želi može raditi i zaraditi i evo zadovoljnog radnika. Ovo mi sliči na HDZ propagandu: nedjeljom u crkve!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije