Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Trećina mladih ne zna da debitna kartica novac s računa skida odmah

novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
31.03.2017.
u 19:46

Najbolje su znali prepoznati lažne online oglase, no s osnovnim su financijskim pojmovima tankog znanja

Nakon što su u sklopu Europskog tjedna novca Institut za financijsko obrazovanje Štedopis i Hrvatska udruga banaka organizirali edukativni program o online plaćanjima za srednjoškolce i studente, provjerili su im znanje kroz kviz s deset pitanja.

Od 2240 mladih u dobi od 16 do 24 godine iz cijele Hrvatske, više od pola ih je točno odgovorilo na čak devet do deset pitanja, a četiri posto odgovorilo je ispravno na manje od pet pitanja. Najbolje su znanje pokazali u razlikovanju lažne od sigurnih stranica na internetu, prepoznavanju lažnih online ponuda i oglasa, zaštiti od prijevara i rizika pri online plaćanju te potrošačkim pravima u online trgovini. Najviše su netočnih odgovora imali o osnovnim financijskim proizvodima.

Primjerice, kod 59% netočnih odgovora, nisu znali da se za korištenje dopuštenog prekoračenja na tekućem računu banci plaća kamata, a 37% netočnih odnosilo se na pitanje što je debitna kartica, tj. da se novac prilikom plaćanja njome odmah skida s računa.

>> U znanju financija smo osrednji, u ponašanju loši

>> O kreditima će se učiti i u školskim klupama

Komentara 2

BL
bljak007
21:01 31.03.2017.

Sve vrste kartica, su bankarski proizvod po kojem banke debelo zarađuju, na naivnim građanima! Naplaćuju zrak i maglu!

RI
Ringo
08:50 04.04.2017.

Većina ljudi ne zna da banka trgovcu uzme i do 4% od iznosa računa i plati mu nakon 20-30 dana. U EU su ti iznosi ispod 1%. Imam karticu ali je ne upotrebljavam. Radije da trgovac dobije nego lihvarske banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije