Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel poslodavaca

Trebamo vladu koja je spremna izgubiti izbore

hup
Patrik Macek/PIXSELL
01.10.2013.
u 07:33

Poslodavci tvrde da treba rekonstruirati državu i hitno smanjiti rashode želimo li oporavak

Ne bi bilo u redu reći da je stanje alarmantno jer bi to značilo da nam trebaju interventne mjere, ali nismo daleko do toga – srž je stava Hrvatske udruge poslodavaca, koja je iznijela, prije nego što je objavila, interventne mjere i reforme. Mjere su poslodavci iznijeli Vladi potkraj lipnja, ali i sami priznaju da ih, sudeći prema Smjernicama fiskalne politike i planiranom deficitu, Vlada nije poslušala. Projekcije proračuna i deficita za 2014. neodržive su i alarmantne – poručio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić, a Branko Roglić dodao je da treba restrukturirati državu i srezati troškove, inače možemo samo računati kojom brzinom i na koje ćemo sve načine propadati.

– Treba nam vlada koja je spremna izgubiti izbore – poručio je Roglić tražeći dubinske i brze rezove.

 

1. Povećanje konkurentnosti s naglaskom na industrijsku politiku i strategiju razvoja

Izrada i provedba industrijske politike, poticanje izvoza uz podršku gospodarske diplomacije.

 

2. Fiskalna konsolidacija: hitno smanjenje deficita ispod 3 posto i stabilizacija javnog duga

Odustajanje od svih novih poreza i neporeznih nameta te smanjenje plaća u javnom sektoru na razine iz realnog gospodarstva. Procjenjuje se da je prosječna plaća u javnom sektoru oko 6300 kuna, a u privatnom gospodarstvu oko 4500 kuna. Kao mjera oporavka postavlja se i smanjenje ostalih izdataka opće države za 1 posto BDP-a, što iznosi oko 3,3 milijarde kuna, kao i rezanje svih nepotrebnih troškova iz proračuna na temelju hitne analize.

 

3. Reforma javne uprave, lokalne uprave i samouprave

Reorganizacija i ukidanje nepotrebnih ureda i agencija, analiza poslovnih procesa u javnoj upravi. Uvođenje sustava nagrada u javnom sektoru. Teritorijalna reforma treba se voditi tako da se broj općina s više od 527 smanji na 200-tinjak i da se županije organiziraju u regije.

 

4. Smanjenje parafiskalnih nameta i poreznog opterećenja

Udjel javnih prihoda opće države mora se smanjiti za 1 postotni bod godišnje, što je olakšanje gospodarstvu za 3,3 milijarde kuna svake godine. Prepoloviti neporezne namete i u broju i u iznosu, što bi bilo otprilike 6 milijardi kuna olakšanja za poduzetnike. Povezati smanjenje doprinosa s reformama u mirovinskom i zdravstvenom sustavu te povećati transparentnost porezne uprave kroz korisničku podršku i edukacije.

 

5. Uklanjanje investicijskih i birokratskih barijera

Dosljedna primjena propisa i hitno donošenje Zakona o strateškim investicijama te uvođenje automatskih dozvola zbog šutnje administracije.

 

6. Reforma pravosuđa: skraćivanje trajanja sudskih postupaka

Skraćivanje trajanja svih postupaka, a naročito prisilne naplate, stečajeva i likvidacija na polovicu. HUP je izračunao da stečaj stoji oko 15 posto stečajne mase, što je neprihvatljivo. Sudovi se moraju informatizirati, a HUP predlaže i uvođenje e-registra stečajnih postupaka.

 

7. Reforma zdravstva, obrazovanja i mirovinskog sustava

Izjednačiti uvjete školovanja u javnom i privatnom školstvu te inzistirati na povećanju broja studenata na inženjerskim zanimanjima. Povećanje stope izdvajanja za drugi mirovinski stup uz povećanje efikasnosti u tom sustavu. Poticati dobrovoljno privatno zdravstvo i depolitizirati vodeće pozicije u javnom zdravstvu i bolnicama.

 

8. Liberalizacija tržišta rada i ZOR-a

Pojednostaviti odredbe o radnom vremenu, skratiti otkazne rokove za zaposlenike koji rade kraće od pet godina te povisiti prag stjecanja prava na otpremninu sa 2 na 5 godina radnog staža te olakšati zapošljavanje stranaca.

 

9. Restrukturiranje javnih poduzeća

Privatizirati sve tvrtke koje nisu od strateškog značaja, profesionalizirati uprave i birati ih na međunarodnom natječaju. – Javne tvrtke služe za udomljavanje partijskih članova, umjesto da pune proračun i smanjuju deficit – kazao je Roglić.

 

10. Poboljšanje ponude kapitala

Uvođenje zaštitne kamate i ukidanje posebnog poreza za isplatu dobiti, malim poduzećima paušali na porez na dobit, pronalaženje efikasnog modela za čišćenje portfelja loših kredita (loše banke)

 

11. Jačanje poduzetničke klime

Ugraditi afirmativni odnos prema poduzetnicima jer je anketa HUP-a pokazala da 50% građana drži da su poduzetnici kriminalci, a država je još najpoželjniji poslodavac.

 

12. Aktivna politika privlačenja ulaganja

Pokrenuti globalni road show na kojem će se kontinuirano prezentirati državne i privatne investicije, ustrojiti “help-desk” za ulagače i uspostaviti ažuran registar investicijskih projekata te provoditi istraživanja o zadovoljstvu ulagača u Hrvatsku.

 

13. HUP-ov nadzor mjera koje se provode

HUP će ocjenjivati provedbu reformi, a dosad je napravio mjerila za stanje javnih financija, javnog duga i deficita proračuna. Pokazalo se da je javni dug na ljestvici od 20 do 80 poena, pri čemu je 20 najgora razina, dobio 22 boda, a vrlo su riskantni i prihodi i rashodi proračuna u 2014.

>>Ovrha za obrte, tvrtke i građane s dugom većim od 2000 kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije