Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Žerjavić:

Tražene cijene nekretnina od realnih odskaču i više od 25 posto

Vladimir Žerjavić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
23.10.2017.
u 16:52

Svaka subvencija, porezna olakšica ili slična mjera države poticajna je i impuls koji pokreće kupoprodajne transakcije na tržištu

Regionalni direktor najveće franšize tvrtki za nekretnine u svijetu RE/MAX Vladimir Žerjavić govori o trendovima na nekretninskom tržištu, razlikama u ponuditi i potražnji u različitim hrvatskim regijama te o regulatornom okviru za posredovanje u prometu nekretninama u našoj zemlji i iskustvima u inozemstvu.

Hrvatsko tržište nekretnina je godinama bilo u recesiji. Kakvi trendovi danas?
Tržište se oporavlja. Pozitivan trend vidimo kroz porast broja upita za kupnju i prodaju stambenih i poslovnih nekretnina u zadnjih godinu dana. Taj trend prati i rast cijena nekretnina, iako još nisu na razini otprije 5-6 godina. Nakon mnogo godina kupci su ohrabreni pozitivnim ekonomskim rastom i padom kamatnih stopa pa su potrošački optimističniji prilikom donošenja odluke da krenu u rješavanje stambenog pitanja. Za potpuni oporavak tržišta potrebna nam je dugoročno bolja ekonomska situacije u zemlji, jer upravo je to faktor s najvećim utjecajem na rast nekretninskog tržišta. Na tržištu nedostaje kvalitetnih stanova na dobrim lokacijama udaljenih par minuta od gradskog prijevoza po pristupačnim cijenama od 60 do 80 kvadrata s minimalno dvije spavaće sobe, što su prepoznali investitori koji u zadnje vrijeme sve više traže građevinska zemljišta za tu namjenu. I dalje je prisutan interes za kupnju starih stanova za adaptaciju u užem centru grada koje investitori kupuju s ciljem da ih ponude kroz dnevni najam sve većem broju turista koji posjećuju naš glavni grad i gradove na obali. Znakovito je da stranci, koji su godinama na obali naši redovni kupci, sve više pokazuju interes za investiranje u kuće za odmor s bazenima koje koriste sami, ali ih i daju u ponudu agencijama koje ih za njih iznajmljuju turistima.

U javnosti se često barata traženim cijenama stambenih kvadrata. Koliko one odudaraju od realiziranih?
U nekim slučajevima i više od 25%. Iz našeg iskustva vidimo da za nekretnine koje su precijenjene do 15% ima upita i kod tih nekretnina se vrlo često kroz proces pregovora s kupcima i prodavateljima dolazi do dogovora o končanoj cijeni i uspješno se sklapa kupoprodajni posao. S druge strane, za nekretnine koje su 25% iznad realne tržišne cijene često nema upita mjesecima i naš savjet prodavateljima je da se prilikom određivanja prodajne cijene svojih nekretnina konzultiraju s profesionalcima u agenciji koji će ih savjetovati kako odrediti prodajnu cijenu da se transakcija realizira u očekivanom vremenskom okviru.

Kako posluje franšiza RE/MAX i tvrtke pod tim brendom u Hrvatskoj?
RE/MAX u Hrvatskoj drži vodeću poziciju sa 16 otvorenih franšiznih ureda, više od 110 agenata i gotovo 10.000 nekretnina u ponudi. U odnosu na prošlu godinu u prvih devet mjeseci 2017. bilježimo rast u broju prodajnih transakcija od 22,35%, a ukupna provizija ostvarena od posredovanja je veća 49,64%. Dio samo internacionalnog RE/MAX sustava koji djeluje u više od 100 zemalja i najveći je sustav agencija za posredovanje u prometu nekretnina u svijetu. Na hrvatskom smo tržištu prisutni od 2009. godine od kada radimo na razvoju sustava primjenjujući znanja prikupljana kroz 44 godina postojanja RE/MAX-a globalno. Cilj je u nadolazećim godinama kroz otvaranje dodatnih franšiznih ureda u gradovima gdje još nismo prisutni ojačati tržišnu poziciju.

Koliko se razlikuje hrvatsko tržište od onih razvijenih u Europi?
Teško se uspoređivati, razvijena tržišta u Europi već godinama bilježe konstantan rast. Na većini njih niske kamatne stope su doprinijele rastu potražnje i cijena. Tako su, primjerice, u Finskoj i Italiji cijene stambenih nekretnina porasle od 0,5 do 1,8%, dok su u Austriji i Francuskoj cijene u proteklih 12 mjeseci zadržale istu razinu. U Njemačkoj, Portugalu i Turskoj rast je veći od 10%.

Danas su sve popularniji internetski servisi i aplikacije za iznajmljivanje nekretnina. Koliko oni remete tržište?
Ne bih rekao da ti servisi remete tržište. Oni su platforma za ponudu nekretnina za kratkoročne najmove koji inače nisu glavni biznis agencija koje se bave posredovanjem u prometu nekretninama pa ih ne vidimo kako smetnju. Upravo je pojava takvih servisa i aplikacija potaknula investitore da još aktivnije kupuju stanove u gradovima kako bi ih uredili i stavili na tržište kratkoročnog najma od kojeg se očekuje povrat investicije kroz 7 do 8 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije