Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drvoprerađivači

Traže transparentniju raspodjelu sirovine

Proizvodnja panela u pogonu Pan parketa
Foto: Dusan Mirkovic/PIXSELL
23.10.2017.
u 06:45

Od Hrvatskih šuma očekuje se da studenom raspišu javni poziv za sklapanje godišnjih ugovora za 2018. i okvirnih ugovora do 2027. godine

Nakon višemjesečnih pregovora Hrvatskih šuma, Ministarstva poljoprivrede i Udruženja drvoprerađivačke industrije HGK oko formiranja količina za kupnju drvne sirovine, cijene i rabatne politike, predložen je novi model raspodjele drvne sirovine. Proizvođači bi, priopćeno je, sami sebi stvarali količinu kroz fakturirane račune, čime se stvaraju pretpostavke za gospodarski rast, razvoj, investicije, zapošljavanje te ostanak stanovništva na ruralnim područjima. Cilj je ovim primjenama osigurati da drvni resurs bude u funkciji novostvorene vrijednosti u preradi drva i proizvodnji namještaja, što bi trebalo rezultirati većom preradom sirovine u domaćim pogonima.

– Želimo potaknuti finalizaciju drvne sirovine, razvoj proizvodnih kooperacija kao oblika finalne proizvodnje, obnovu i razvoj tradicijskih obrta kao oblika finalizacije, razvoj domaćeg tržišta poluproizvoda, porast investicijskih ulaganja u nove tehnologije, dizajn te nove i inovativne proizvode. Vjerujemo da će ovaj model biti transparentniji i učinkovitiji te da će svim proizvođačima omogućiti rast i razvoj – poručio je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Daniel Smiljanić.

Dodaje i kako očekuju da Ministarstvo poljoprivrede prihvati njihov prijedlog kako im je ministar Tolušić i obećao na sastanku početkom listopada.

Komentara 2

DU
Deleted user
07:05 23.10.2017.

Gospodare hrvazskoh suma bi trebao bi malo zacesljati punskok

DU
Deleted user
07:04 23.10.2017.

Neznam samo sto ce te vise rezati , ovim tempom tesko da ce biti suma do 2027.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije