Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik Uprave Dalekovoda

Tomislav Rosandić: Dugova više nema, bit ćemo važni na europskom tržištu

storyeditor/2022-01-21/rosandic7_nnn_unu_210122.jpg
Foto: Saša Ćetković
1/2
22.01.2022.
u 14:30

Postojeću upravu na početku mandata 2019. dočekao je težak položaj Društva, kapital je bio gotovo u cijelosti izbrisan

Dalekovod je već desetljećima jedna od najvažnijih hrvatskih energetskih tvrtki čije operacije su uvelike prelazile nacionalne okvire. No, zadnjih desetak godina tvrtka je bila opterećena predstečajnim postupkom koji je pokrenut uslijed gospodarske krize koja je krajem 2000-ih snažno pogodila Europu, a još više i dugotrajnije samu Hrvatsku.

Proteklih dana napokon je završena dokapitalizacija Dalekovoda, a što označava konačan kraj predstečajnog postupka? Kako je dokapitalizacija tekla, kakvi su bili izazovi te što tvrtku očekuje u sljedećem razdoblju, govori Tomislav Rosandić, predsjednik Uprave Dalekovoda.

Ovaj tjedan završava proces dokapitalizacije Dalekovoda. Što to znači za vas?

Sa zadovoljstvom vam mogu reći da je proces dokapitalizacije Dalekovoda i formalno završio. U Sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu upisano je povećanje temeljnog kapitala i odgovarajuće izmjene Statuta u skladu s odlukom Glavne skupštine od 30. lipnja 2021. godine. Društvo Napredna energetska rješenja d.o.o. upisalo je i uplatilo 31,000.000 novih redovnih dionica, odnosno 310 milijuna kuna, čime postaje većinski vlasnik Dalekovoda s više od 75% udjela, a institucionalni ulagatelji upisali su i uplatili 10.000.000 novih redovnih dionica, odnosno 100 milijuna kuna.

Kompletna dokapitalizacija realizirana je isključivo uplatama u novcu. Time je finaliziran proces financijskog restrukturiranja koji je započeo početkom prošle godine. Cijeli proces bio je iznimno zahtjevan i ne bi bio moguć bez podrške i doprinosa gotovo svih uključenih dionika, zaposlenika, menadžmenta, vjerovnika i dioničara kompanije kojima i ovim putem zahvaljujem na viziji, podršci i strpljenju.

Kako je tekao proces i koji su bili najveći izazovi?

Dalekovod prolazi katarzu teškog financijskog i poslovnog položaja još od 2011. Prvi čin bio je zaključenje predstečajne nagodbe 2014. koja se predmetnim planom trebala provoditi čak do 2030. Međutim, s obzirom na to da je nakon sklapanja PSN-a Dalekovod bio i dalje izložen vrlo visokom financijskom dugu, a poslovanje i rezultati nisu pratili zahtijevane ciljeve kako bi se osiguralo održivo poslovanje, bilo je očito da je situacija neodrživa.

Teška poslovna 2018. godina i vrlo visoki realizirani gubici otkrili su svu krhkost i rizike vezano za osiguranje održivog poslovanja, s obzirom na to da je tada Dalekovod ostvario vrlo visoku razinu neadekvatnosti kapitala, odnosno kapital kompanije bio je gotovo u cijelosti izbrisan. Postojeću upravu je na početku mandata 2019. dočekao iznimno težak poslovni i financijski položaj Društva i posao provedbe vrlo zahtjevnog operativnog i financijskog restrukturiranja. Prvo je provedbom operativnog restrukturiranja i realizacijom zadanih ciljeva, odnosno isporučenim rezultatima dokazano da Dalekovod ima perspektivu.

Djelatnici su i u uvjetima financijskog i operativnog restrukturiranja nastavili isporučivati dobre rezultate, održavajući povjerenje investitora i dokazujući da je Dalekovod operativno jedna od najboljih kompanija u sektoru, a dobavljači i financijski vjerovnici imali su povjerenje i strpljenje ispratiti zajedno s kompanijom sve izazove koji su se kontinuirano pojavljivali. Na kraju, kao kruna cjelokupnog procesa provedena je ova dokapitalizacija koja znači da Dalekovod zauvijek iza sebe ostavlja taj vrlo izazovan period i osigurava perspektivu na zadovoljstvo svojih zaposlenika, dobavljača, vjerovnika i svih ostalih dionika.

Jeste li zadovoljni rezultatima?

Moram naglasiti da je ova dokapitalizacija, ukupne vrijednosti 410 milijuna kuna, jedna od najvećih na hrvatskom tržištu kapitala. S obzirom na činjenicu da je Dalekovod najveća kompanija u građevinskom sektoru RH i jedna od najvećih u regiji, da kao jedan od najvećih izvoznika u RH oko 2/3 svojih prihoda ostvaruje od izvoza te da zapošljava oko 1350 zaposlenika, ova transakcija ne samo da ima važan utjecaj na sve uključene dionike, posredno ili neposredno, već je važna i za ukupnu ekonomiju RH.

Uvjeren sam da će se tek sada pokazati ogroman potencijal naše kompanije i kapacitet, iskustvo i znanje naših djelatnika, naročito s obzirom na činjenicu da Dalekovod izvozi znanje i stručnost na vrlo zahtjevna tržišta koja su, realno gledajući, na puno višem stupnju razvoja od hrvatskog. To nam svima daje ozbiljnu dozu optimizma, budući da je i u otežanim uvjetima poslovanja Dalekovod Grupa bila jedan od najvećih hrvatskih izvoznika, a sad, uklanjanjem dosadašnjeg financijskog tereta koji je Dalekovod nosio, možemo s pravom očekivati uspješno poslovanje te rast i razvoj u razdoblju pred nama.

Znači li to da je predstečajna nagodba postala prošlo svršeno vrijeme?

Da budemo potpuno precizni, postat će u najkraćem mogućem roku jer će se sredstva prikupljena dokapitalizacijom iskoristiti za plaćanje preostalih obaveza iz predstečajne nagodbe i potrebe restrukturiranja, a nakon toga za financiranje tekućeg poslovanja i buduća ulaganja nužna za stabilno, učinkovito i samoodrživo poslovanje. Završetak financijskog restrukturiranja okončat će predstečajnu nagodbu čak devet godina prije roka, a Dalekovod će postati jedna od rijetkih kompanija u Hrvatskoj koja će uspješno taj proces okončati namirenjem svih vjerovnika provedbom sveobuhvatne transformacije poslovanja bez dodatnih zaduženja.

Što ova dokapitalizacija znači za Dalekovod, ali i čitavu industriju koju okuplja veliki sustav poput vašeg?

Potpuno je otklonjena neadekvatnost kapitala i osigurana dugoročna stabilnost te samoodrživo poslovanje kompanije. Dalekovod nema više nikakvih dugova i postaje jedna od kompanija s najsnažnijom kapitalnom strukturom u sektoru, ne samo u Hrvatskoj i regiji već i u većem dijelu Europe.

Koliko je bitno da je u ovom projektu došlo do okupljanja nekih od stožernih energetskih tvrtki u Hrvatskoj – uz Dalekovod tu je i Končar, a neslužbeno se spominje i Enna?

Najbolji pokazatelj povjerenja u perspektivu Dalekovoda kao kompanije upravo je tako široka podrška važnih gospodarskih subjekata, ali ne manje važno i ozbiljnih institucionalnih investitora koji su znatnim iznosom odlučili podržati proces dokapitalizacije. Takva vlasnička struktura sigurno će kompaniji omogućiti stabilno i efikasno poslovanje te nove tržišne prilike.

Zajedničkim društvom Napredna energetska rješenja d.o.o. u dokapitalizaciji su posredno sudjelovali jedan od najvažnijih tržišnih igrača u sektoru energetike Končar –Elektroindustrija d.d. te pojedinačno najveći vjerovnik društva Construction Line, koji je u prethodnom periodu kao vjerovnik dao snažnu potporu očuvanju kompanije i uspješnoj provedbi financijskog restrukturiranja. Napominjem da je vlasnik tvrtke gospodin Josip Jurčević koji je u određenim projektima i tvrtkama partner s gospodinom Pavom Vujnovcem iz ENNA grupe i PPD-a, no to se ne odnosi na ovaj projekt. Tvrtka Construction line nije povezana ni s PPD-om ni s ENNA-om.

Aktivnosti Končara i Dalekovoda na energetskom tržištu potpuno su komplementarne i vezane uz budući razvoj, obnovu i modernizaciju elektroenergetske infrastrukture, prije svega prijenosne i distributivne mreže, a tu je i činjenica da je Dalekovod već prisutan na nekim tržištima na kojima Končar želi dodatno povećati svoj angažman, odnosno udio izvoza u prihodima. Grupa KONČAR jedan je od predvodnika energetske tranzicije u regiji, ali i šire, pa sinergijski nastup otvara dodatan potencijal u dinamičnom razdoblju pred nama.

Kakvi su vam planovi u sljedećem razdoblju i jesu li oni ovisili o uspješnosti dokapitalizacije?

Zbog potpuno neadekvatne kapitaliziranosti Dalekovod je bio i u nemogućnosti sudjelovanja na određenim projektima i tržištima s obzirom na to da investitori nerijetko i s pravom traže pouzdane, stabilne i financijski sigurne partnere, a što Dalekovod ovime konačno postaje.

Što se planova tiče, iz ove pozicije Dalekovod će nastaviti graditi i razvijati svoju ulogu najveće kompanije u građevinskom sektoru, jednog od najvećih izvoznika u RH te jednog od važnijih igrača na europskom energetskom i infrastrukturnom tržištu. S obzirom na važne aktivnosti i investicije u energetskom sektoru na tržištima diljem Europe te očekivanu veliku investicijsku aktivnost vezano za zelenu i digitalnu tranziciju, vidimo veliku šansu za Dalekovod da bude dugoročno nacionalni prvak u svom segmentu poslovanja.

>> VIDEO Od ponedjeljka slobodan ulaz u Austriju putnicima iz cijelog svijeta s booster dozom cjepiva

Komentara 2

MG
milerazbojnik@gmail.com
19:18 26.01.2022.

Mma dajte najte kokodakat imuljat divna čuda nema duga nema ničeg samo glavno da ide sve gore po kojoj to logici zdrave pametiičeg vi pričate gospodo moja da ni lud nitinepismenne povjerujeu te bajke

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:51 24.01.2022.

Šteta, oni što su Dalekovod doveli pred bankrot, tamanili su bar janjetinu s mladom kapulicom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije