Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD CRTE

Tko više treba Plivu

01.08.2006.
u 14:00

S Plivom, Barr potpuno mijenja svoj karakter  relativno mala, ziheraška američka kompanija po prvi put izlazi u globalnu avanturu, izvan svog dobro uređenog bogatog dvorišta. No, da bi se toga sjetili i na to se odvažili  trebalo ih je dobro pogurati. Čović je očito tu imao presudnu ulogu.

S druge strane, u Actavisu su davno prije uočili relativno podcijenjenu tvrtku koja se upravo izvlači iz vlastitih skupih avantura i  krenuli u otvoreni lov. Kako mi je u Reykjaviku objašnjavao Robert Wesmann, Actavis s Plivom pokušava ostvariti kritičnu masu, magičnu granicu iznad koje vas distributeri počinju doživljavati kao nezaobilazan faktor, troškovi po jedinici proizvoda postaju sve manji, a profit se gotovo podrazumijeva.

Možda je i u pravu Wessmann kad kaže kako Pliva i Barr ne mogu zajedno ostvariti tu kritičnu masu, da za to neće imati dovoljno proizvoda. No, Barr se i dosad više usmjeravao na proizvode na kojima se ostvaruje daleko veća marža, a suradnja s Plivom na biogenericima mogla bi biti na tom tragu.

No, ti brojčani pokazatelji, jednako kao i pozivanje na islandsko-hrvatsko prijateljstvo, teško da u ovoj utrci ikome išta znače. Zapravo jedina prednost Actavisu zapravo je činjenica da su u brzoj akciji uspjeli ovladati s više od 20 posto dionica Plive. No, i ta prednost mogla bi biti samo papirnata.

Cijena je već prešla do jučer teško zamislivih 800 kuna, pa je tako sasvim realno da će se do konca nadmetanja u najmanju ruku približiti 900. Većina onih koji su držali manje količine odavna je prodala. Koliko čekati i kad je pametno prodati? Odluka je samo vaša. Neki su u rukavu ostavili šaku dionica, tek da se mogu zabavljati i da vide  što bi bilo kad bi bilo. Pliva će se tako idućih dana prodavati gotovo kao na e-bayu.

No tu su i ključne razlike  neće se čekati znak gonga  Barr i Actavis će međusobno iskušati krajnje granice svojih dioničara i financijera. Ako dođe bolja konkurentska ponuda  dioničari će imati pravo predomisliti se. To, u stvari, znači da će većina čekati onu zadnju ponudu, te da će se dionice više-manje prodavati u paketu.

Time Actavisova prednost nije više presudna  ako Barr bude voljan ponuditi više, lako će prijeći potrebnih 50 posto. U tom slučaju neće imati problema ni s vladom Ive Sanadera, koja jedva čeka da se konačno neka američka tvrtka svojom stopom čvrsto ukopa u hrvatsko tlo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije