Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika anketa Večernjeg

Evo tko će zapošljavati u ovoj godini!

sindikati
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
08.01.2014.
u 12:17

Agrokor Ivice Todorića ove godine planira zaposliti 1500, a Atlantic grupa Emila Tedeschija 270 ljudi.

Najavljene investicije širenjem pogona ili ulaganjem u potpuno nove projekte daju šansu da se osjeti oporavak u gospodarstvu, pa tako i na tržištu rada. No, prema očekivanju analitičara, tržište rada oporavak će osjetiti tek u 2015. godini.

– Mislim da će nezaposlenost i u ovoj godini biti na istoj razini kao i prošle, na oko 20 posto – kaže Iva Tomić, analitičarka EIZ-a. Bernard Jakelić iz HUP-a vjeruje da će doći do restrukturiranja na tržištu rada, odnosno da će istodobno s otpuštanjem radnika u nekim branšama doći do zapošljavanja u nekim drugim sektorima. Takav trend, prema podacima HZZ-a, vidljiv je bio još prošle godine. Prema posljednjim podacima, u 11 mjeseci smanjen je ulazak u evidenciju nezaposlenih na godišnjoj razini, dok je 2012. bio povećan. Istodobno, povećan je trend izlaska iz evidencije zbog zapošljavanja i samozapošljavanja.

U 2013. godini za 7,9 posto povećana je potražnja za radnicima. Najviše se zapošljavanje osjetilo u prerađivačkoj industriji, trgovini, turizmu i ugostiteljstvu te graditeljstvu. U Ministarstvu rada smatraju da velik pomak na tržištu rada u lošoj gospodarskoj situaciji imaju mjere za zapošljavanje. Prema očekivanju portala Posao.hr, porast zapošljavanja očekuje se ove godine u djelatnostima kao što su IT, trgovina te djelatnostima vezanim za projekt legalizacije i certificiranja nekretnina.

Atlantic grupa: Planiramo zaposliti 270 radnika

Atlantic Grupa planira zaposliti 270 osoba u različitim segmentima poslovanja, od čega se najveći dio odnosi na hrvatsko tržište (203 nova zaposlenika). Najveći dio novih radnih mjesta u Hrvatskoj proistječe iz projekta nove tvornice sportske prehrane u Novoj Gradiški (oko 105 zaposlenika) i širenja distribucijskog poslovanja suradnjom s novim principalima (oko 74 zaposlenika), otvaranja novih ljekarni / specijaliziranih prodavaonica medicinskih proizvoda Farmacia te otvaranja SAP competence centra. Drugi po veličini rast zaposlenosti, gledajući po tržištima, ima Slovenija sa 36 novih zaposlenika, od čega se najveći broj odnosi na širenje distribucijskog portfelja preuzimanjem novih principala. Sa 15 novih zaposlenika slijede Srbija zbog širenja distribucije i Rusija zbog očekivanog rasta prodaje.

Adris: S novim investicijama 50 novih radnika

U rovinjskoj Adris grupi, koja je nedavno preuzela Croatiju osiguranje, objašnjavaju da nova zapošljavanja u ovoj kompaniji ovise ponajprije o novim investicijama. Kako ističe Predrag Grubić, direktor Korporativnih komunikacija Adrisa, ova Grupa planira i ove godine investirati približno 500 milijuna kuna. Nova ulaganja ponajprije se odnose na turistički sektor te proizvodnju zdrave hrane. Konkretno je riječ o tvrtkama Maistra i Cromaris u kojima se planira zaposliti pedesetak novih radnika.

Pliva: Proizvodnja i financijski centar

Pliva privodi kraju jedan od najvećih investicijskih ciklusa u povijesti kompanije, pri čemu ukupna ulaganja u proizvodne pogone u Zagrebu i Savskom Marofu iznose više od 200 milijuna dolara, kažu u toj kompaniji. Prema prijašnjim najavama ta će investicija zaposliti oko 200 ljudi. No, svako radno mjesto u Plivi multiplicira broj radnih mjesta kod brojnih dobavljača. Teva je u Zagrebu odlučila otvoriti i Centar za financijske aktivnosti za cijelu Europu, pa se iz Hrvatske obavlja najveći dio financijskih transakcija vezanih uz poslovanje Tevinih kompanija u Europi. Tu je prije najavljeno zapošljavanje oko 100 radnika.

Agrokor: Veliki planovi zapošljavanja, do 1500 novih

U Agrokoru potvrđuju da će zaposliti nove radnike, čak njih 1000 do 1500, ali za sada ne konkretiziraju gdje. No, s obzirom na planove koje ima taj koncern, a posebno nakon ulaska u turizam, ta brojka ne čudi. Karisma Adriatic prošle je godine preuzeo Koločep gdje su već postavili planove, uskoro će se krenuti u obnovu hotela Živogošće, a planova ima na još nekoliko turističkih objekata. Plan je ulaganje u nove trgovačke centre, poljoprivredne objekte, ulaganja u novi poslovni centar u Radničkoj, u novu liniju u Jamnici te u nove informacijske tehnologije.

Nastavljaju i s investicijama u obnovljive izvore energije, odnosno u bioplinska postrojenja i solarne elektrane.

Agrokor u 2014. planira ulaganja do milijarde kuna, a među traženim zaposlenicima mogli bi se naći trgovci, inženjeri, informatičari, tehnolozi...

RWE: Najviše novih zaposlenika u prodaji

U alternativnom operateru električne energije, a uskoro i plina, na hrvatskom tržištu, tvrtki RWE Energija, kažu da tijekom 2014. svakako planiraju zapošljavati nove djelatnike, no da ovog trenutka još ne znaju njihov točan broj jer će to ovisiti o dinamici širenja poslovanja. Najviše će djelatnika biti zaposleno u sektoru prodaje, što direktno, a što indirektno putem partnerskih tvrtki, ističu iz RWE-­a.

JGL: Traže se biomedicinske struke i farmaceuti

S obzirom da je JGL u prošloj godini otvorio 56 radnih mjesta i dosegao brojku od 658 zaposlenih, u 2014. rast broja radnika u ovoj će farmaceutskoj tvrtki biti nešto sporiji. Naglasak je i dalje na farmaceutskim i biomedicinskim strukama, a onda i ostalim specijalističkim i inženjerskim profilima potrebnima unutar tvrtke. Najveći izazov tvrtki predstavljaju ona radna mjesta koja za isporuku imaju zahtjevan i specifičan set kompetencija, kojih nije lako naći, primjerice tehnološka znanja iz područja oblikovanja lijekova, zatim iz područja tehnološkog razvoja, kontrole i osiguranja kvalitete, registracija...

Sunce koncern: Plan je zaposliti novih 10 djelatnika

Kako je potvrdio čelnik Sunce koncerna Jako Andabak, ove godine planira zaposliti oko deset zaposlenika, najvjerojatnije u Bizovačkim toplicama, koje je nedavno zakupio. Planovi su i ulaganje na sezonskim poslovima.

Željezara Sisak: Obećano zapošljavanje još 70 radnika

Kako je nedavno najavio predsjednik uprave Željezare ABS Andrea Landini, proizvodni planovi u idućoj godini uključuju proizvodnju 25.000 tona čeličnih okruglica mjesečno i povećanje zaposlenosti na 250 radnika. U ABS-u trenutačno radi 175 radnika, a zbog jeftinije električne energije proizvodi se samo u noćnoj smjeni. Iako je ta sisačka tvrtka prošla neuspjehe, nekoliko vlasnika i velika otpuštanja, s novim vlasnikom pokrenuta je proizvodnja i popunjava se kapacitet radnika koji je tamo bio i prije.

Valamar: Preuređenje i otvaranje novih hotela

Valamar će i u 2014. godini nastaviti otvarati nova radna mjesta sukladno poslovnim planovima te značajnim investicijama koje su već u tijeku. Primarno se to odnosi na preuređenje hotela Valamar Dubrovnik President koji će ove turističke sezone postati prvi hotel sa 5 zvjezdica u portfelju Valamara te hotele Valamar Argosy u Dubrovniku i Valamar Zagreb u Poreču, koji će nakon preuređenja dobiti 4 zvjezdice, kao i na otvorenje novog urbanog hostela Papalinna u Poreču. Naglasak će svakako biti na sezonskom zapošljavanju u hotelskim operacijama, što uključuje poslove na recepciji, domaćinstvu, restoranu, kuhinji, animaciji i sportu te zapošljavanju novih pripravnika u hotelskim operacijama.

Belupo: Tražimo 60 novih zaposlenika

Belupo u ovoj godini planira zaposliti šezdesetak novih zaposlenika. Najveći broj njih potreban je u sektorima Proizvodnje, njih 19, Međunarodnih tržišta, 24 radnika te Kontroli kvalitete četiri nova zaposlenika.

>>Ova zanimanja bila su najtraženija u 2013. godini

>>U Hrvatskoj više od 360 tisuća nezaposlenih!

Komentara 24

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:24 08.01.2014.

Kap u moru.

MA
mae
15:47 08.01.2014.

kod jednog od ovih "gazda" sam bio na razgovoru za posao, ugl. odrzavanje 340 radnih stanica, 80 mobilnih uređaja za prodaju, spremnost na terenski rad u podne ili ponoća (intervencija), početna plaća 3.000KN, bez putnog troška (imam cca 100km um u oba smjera do posla), maksimalna koju mogu dosegnut 6.000KN tek nakon 2 godine. moje zvanje je: dipl.ing.rač sa CCNA certifikatom... Hvala vam puno gospodo, doviđenja!

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
14:24 08.01.2014.

Kod nas se ne cijeni učenje (ne fakultet i škola) nego učenje i rad na sebi. Cijeli život treba čitat, učiti, postajati bolji. Tako ste ispred svih, znate puno više i konkurirate na više pozicija. Pogotovo ako čitate stručnu literaturu. Danas naši inženjeri koji vole svoj posao i svakodnevno uče i čitaju, nalaze posao gdje god hoće, svake godine 1000 najboljih ode u najbolje svjetske firme. Međutim danas, u Hrvatskoj, veći završi život sa srednjom školom i kleberi se i belji na matematiku. Imamo najmanje VSS inženjera u postotku u EU. Zato, nastavite govoriti djeci da im se škola ne isplati, možda budu uspješni u kladionici i kafani. A ako imaju sreće možda dobiju posao kao najamni radnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije