Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovna klima

Orešković obećao manje neporeznih davanja i brže građevinske dozvole

16.03.2016., Zagreb - U Hrvatskoj gospodarskoj komori odrzana je konferencija na temu: Poslovna klima u Republici Hrvatskoj. Na konfereciji su nazocili premijer RH Tihomir Oreskovic, predsjednik HGK Luka Burilovic, Ministar poduzetnistva i obrta Darko Hor
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
17.03.2016.
u 08:35

HGK već radi na reformama pa pri njihovu sudištu poduzetnici mogu trgovačke sporove riješiti u svega tri mjeseca

Učestale promjene u pravnom okruženju, proturječni zakoni i regulative, neujednačeno tumačenje poreznih propisa, nepredviđen period za prilagodbu na nove zakone ili propise uz učestale promjene poreznih propisa, visina poreza i doprinosa na plaće, kao i drugih poreznih opterećenja glavne su zamjerke gospodarstvenika izrečene premijeru Tihomiru Oreškoviću na skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori “Poslovna klima – prilika ili izazov”.

Nakon proračuna – reforme

Premijer je rekao da su mu poznate prepreke koje imaju poduzetnici i ulagači jer se i sam s njima suočio dok je bio na čelu Plive, čija vlasnica Teva ima znatna ulaganja u zemlji. Pa tako i zna da se mora čekati na dobivanje građevinske dozvole, zbog čega će jedna od prvih mjera Vlade biti ubrzavanje dobivanja te dozvole sređivanjem zemljišnih knjiga i katastra.

– Nakon što smo donijeli proračun, slijede reforme. Stoga ćemo ove godine, primjerice, smanjiti parafiskalne namete za 0,1 posto BDP-a, odnosno oko 330 milijuna kuna, napraviti promjene u pravosuđu kroz usklađenje sudske prakse i skraćivanje sporova, ubrzavanje izdavanja građevinskih dozvola, napraviti promjene u javnoj upravi te osnovati fond koji će poduprijeti osnivanje startup tvrtki. Gospodarstvenici osim pravne nesigurnosti i poreznog opterećenja prepreke u radu vide i u spomenutim parafiskalnim nametima i javnoj upravi, ali i pravosuđu, nefleksibilnom radnom zakonodavstvu i tržištu rada, gdje se opet navode prevelika porezna davanja zbog kojih rastu troškovi rada. Dodaju kao problem i neusklađenost obrazovnog sustava s tržištem rada, javnu nabavu i naplatu potraživanja.

Dualno obrazovanje

Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača, izdvojio je i probleme vezane za lokalne jedinice, jer često ne slijede politiku Vlade. U cilju poboljšanja nekih prepreka HGK je već poduzeo neke mjere, kazao je predsjednik Komore Luka Burilović. Pa tako sada arbitražno sudište pri HGK može poduzetnicima riješiti trgovački spor u roku od čak tri mjeseca, a čime se može izbjegnuti dugotrajno sudovanje na trgovačkim sudovima. Sudove bi se moglo rasteretiti i na način da se prema prijedlogu Komore tvrtke registriraju unutar HGK. Rade i na jačanju dualnog obrazovanja, a pojačat će i svoja predstavništva širom svijeta kako bi bili poveznica izvoznicima na drugim tržištima, a na čemu rade u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova. Već u lipnju otvara se u Šangaju te se vraća ono u Sarajevu i Beogradu.  

>> Orešković otkrio američkoj veleposlanici prioritete hrvatske unutarnje i vanjske politike 

>> Orešković: Dolazim iz realnog sektora pa znam što koči rad poduzetnicima

Komentara 7

TI
tinci7
08:36 18.03.2016.

Dobro,Timov tim - locirali smo problem,sad idemo u reforme! ugledajte se na Komoru...

PE
Petr@
08:39 18.03.2016.

napokon možemo očekivati nešto dobro u ovoj državi.. imamo prave ljude na pravim mjestima

RP
rpzagreb
14:55 17.03.2016.

25 godina dvije partije harače Hrvatskom i bezobrazno troše novac poreznih obveznika. Sada ste im još i povećali te iznose što smatram sramotnim za nekoga tko je odgovoran za rashode ove jadne države. Smatram premijera pametnom i stručnom osobom ali ako ne počne stvarno rezati nepotrebne troškove od svega neće biti ništa a što gledamo i slušamo već godinama. Mislim da je krajnje vrijeme da obećanja pretvori u kontretne poteze i rješenja jer je to jedini način da ostvarimo civilizacijski napredak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije