Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stabilan sustav

Test na stres banaka vratit će i povjerenje ulagača u Hrvatsku

hypo real estate
25.07.2010.
u 19:17

Intesa Sanpaolo, vlasnica PBZ-a, ima kapitalnu adekvatnost 8,2, a Unicredit, vlasnik ZABA-e, 7,8 posto - donja granica je 6 posto.

Sve velike strane banke koje posluju u Hrvatskoj prošle su test na stres. Riječ je o testu kojim je Odbor europskih nadzornih tijela bankovnog poslovanja provjerio jesu li rezerve kapitala u 91 europskoj banci dovoljne da pokriju gubitke u slučaju nove krize.

Test opterećenja banaka sveo se na tri scenarija u kojima se gledalo kako bi se negativne vijesti iz gospodarstva odrazile na poslovanje. Treći, crni scenarij, simulirao je pad BDP-a od tri posto ispod očekivanja i pad kamata na tržištu kapitala - ispitalo se koliko banka ima kapitala koji neće biti izložen olujama na tržištu.

Sve banke koje posluju u Hrvatskoj prošle su crni scenarij. Intesa Sanpaolo, vlasnica Privredne banke Zagreb, u crnom bi scenariju imala kapitalnu adekvatnost 8,2 posto, a Unicredit, vlasnik Zagrebačke banke, 7,8 posto. Granični minimum za prolaz na testu iznosio je šest posto. Erste banka u slučaju najgoreg scenarija imala bi kapitalnu adekvatnost 8 posto, a Societe Generale, vlasnici Splitske banke, 10 posto. Zanimljivo je da se mađarska OTP banka pokazala kao druga najstabilnija banka u EU. Kapitalna adekvatnost OTP banke u slučaju novog gospodarskog kraha iznosila bi 16,2 posto. Najstabilnijom pokazala se španjolska Banka March (19 posto). Međutim, ta banka je iznimka što se tiče španjolskog bankarskog sustava, koji se uz grčki i irski pokazao najrizičnijim. Test nije prošlo pet španjolskih štedionica, te po jedna njemačka i grčka banka. Dvije testirane irske banke tijesno su prošle testiranje na crnom scenariju.

Najslabije rezultate na testu imale su španjolske štedionice Diada (3,9%), Cajasur (4,3%), Unnim (4,5%), Banca Civica (4,7%) i Espiga (5,6%) te grčka banka ATE (4,4%)i njemački Hypo Real Estate (4,7%). Najotpornijima na novu krizu pokazala se španjolska Banca March (19,0%), mađarska OTP banka (16,2%) i poljska banka PKO (15,4%).

Banke iz drugih zemalja EU pokazale su se puno otpornijima na krizu od očekivanja. Međutim, europski analitičari sumnjičavi su glede toga testa i smatraju ga trijumfom novčarskog lobija. Odmah nakon objave rezulata testa euro je osjetno ojačao prema dolaru.

– Cilj testa bio je eliminirati nepovjerenje u financijski sustav te vidjeti koliko bi stajalo uvođenje nove regulative financijskog sektora u EU. Prvi efekt je pozitivan i može se očekivati povratak povjerenja investitora, ako ne dođe do nekih većih poremećaja – kazao je analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

Ključne riječi

Komentara 2

RI
riise
20:41 25.07.2010.

U Austriji su se,recimo, stres testovi provodili dva puta godišnje, nikad, međutim nisu bili javni, do sada, tako da javnost ima jasniji uvid u stanje bankarskog sistema...Potencijalni gubici su oko 566 bn EUR u slučaju pogoršavanja gospodarskog i financijskog okružja...Novi kapital koji banke trebaju pribaviti je znatno manji nego se to očekivalo ...Kritičari kažu da su uvjeti \"premalo stresni\"-i da je to operacija kojom se nastoje smiriti tržišta...

OF
odd_fellow
13:20 26.07.2010.

EU-birokrati samo ponavljaju američku farsu. Obamina je administracija u proljeće 2009. obavila sličan \"test\", koji je pokazao da je (naravno!) financijski sustav zdrav, a nakon toga do danas propalo je preko 170 banaka. Ti testovi samo su mazanje očiju investitorima u nadi da će se nekako prevladati credit crunch i obnoviti nekadašnje kreditiranje. Naravno, ništa od toga, jer realna ekonomija je i dalje u padu i u Americi i u Europi. Credit crunch može se prevladati samo uz obilje jeftine energije kao temelj rasta realne ekonomije, ali to je neizvedivo (oil peak).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije