Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporen rast

Teškoće za domaće tvrtke: I dalje se bilježi nedostatak drvne sirovine

prerada drva
Foto: Borna Filic/PIXSELL
28.05.2019.
u 14:43

U 2018. i 2019. godini, u odnosu na 2017. godinu imamo 25% manje sirovine i s takvim stanjem nismo zadovoljni. Kada bi Spačva dobila tražene količine sirovine mogla bi zaposliti dodatnih 200 radnika, kazao je Faletar.

Drvoprerađivačke tvrtke s područja Vukovarsko-srijemske županije i dalje se suočavaju s problemom nedostatka drvne sirovine što im onemogućava dalji rast i poslovanje tvrtke ali rast broja zaposlenih. Kazao je to predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast Josip Faletar na skupštini klastera ističući kako se stoga drvoprerađivači moraju držati zajedno i zajedno postupati kako bi osigurali veće količine sirovine.

- U 2018. i 2019. godini, u odnosu na 2017. godinu imamo 25% manje sirovine i s takvim stanjem nismo zadovoljni. Kada bi Spačva dobila tražene količine sirovine mogla bi zaposliti dodatnih 200 radnika, kazao je Faletar podsjećajući kako se radi o problemu koji se ponavlja iz godine u godinu.

Na skupštini je rečeno kako najveći dio sirovine drvnoj industriji osiguravaju Hrvatske šume koji, kako je rekao voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci Damir Dekanić, ne mogu napraviti puno jer se o natječajima odlučuje na državnom nivou. Pojasnio je kako se postupa po pravilima koja su određena od strane Hrvatskih šuma i Ministarstva poljoprivrede i da ni na koji način ne može utjecati.

- Ono na što ja mogu utjecati je da podržim naše proizvođače da se bolje organiziraju između sebe, zajednički nastupe prema institucijama i izbore za svoje potrebe. Osobno ću se uvijek zalagati da se sirovina koja se proizvede ovdje i preradi ovdje, ali i finalizira na našem području, a ne da netko prepili trupac i proda ga negdje dalje, kazao je Dekanić.

Problem s nedostatkom drvne sirovine za drvoprerađivače s područja Vukovarsko-srijemske županije prepoznat je i od strane jedinica lokalne i područne samouprave. Često se ističe kako je na ovim prostorima najveći šumski bazen, a da većina drvne sirovine završava izvan županije. Zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije Josip Dabro kazao je kako županija može izvršiti određene pritiske prema institucijama kako bi pomogli domaćim prerađivačima.

Komentara 2

BL
Blender
17:22 28.05.2019.

Zagrebacka Medvednica je opustosena, jos se sijeku stabla svaki dan. Sad je policija zaprijecila put automobilima pa se ne moze na sljeme a niti autobus vozi gore. 4 izvora pitke vode su prodani strancima u tajnosti, sume nam ruse pred nosom i narod i dalje suti kao da se nista ne dogada. Pljuc...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije