Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

Telekomi bi predstavnike u ICT vijeću

Đuro Lubura
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
13.01.2018.
u 22:07

Osnivanje državnog vijeća podržava i nova udruga Digitalna Hrvatska u kojoj su Tele2, uber, dok-ing, HUB385, Bellabeat, STEMI, Hangar 18...

Prvi je iz industrije osnivanje novog Vijeće za državnu informacijsku infrastrukturu pozdravila Udruga Digitalna Hrvatska. Riječ je o novoj udruzi koju su osnovali Uber, Tele2, Dok-ing i M+ groupe, a kojoj su se pridružili HUB385, Bellabeat, STEMI, Hangar 18 te odvjetničko društvo Tus Novokmet Smrček. Samo društvo pokrenuo je bivši političar, konzultant i telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura.

Udruga u osnivanju vijeća vidi “važan iskorak u stvaranju pogodnog okruženja za razvoj potencijala koji donosi razvoj novih tehnologija”.

Ističu da će vijeće pratiti i koordinirati razvoj državne optičke infrastrukture, a što operativno vode Odašiljači i veze. Riječ je o izgradnji nove nacionalne optičke infrastrukture koja će spajati gradove i općine, a za koju je EU odobrila 101,4 milijuna eura, i oko koje su Vlada s jedne i HT s druge bili u sukobu.

– Gradnja komunikacijske infrastrukture koja će biti dostupna svim operaterima pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentnosti i tržišnog natjecanja – rekao je za Poslovni dnevnik Đuro Lubura.

Odluku o osnivanju vijeća potom je pozdravio i Vipnet. U Vipnetu navode da vjeruju da će novoosnovano Vijeće prepoznati nužnost što brže izgradnje nacionalne optičke infrastrukture.

– S obzirom na to da 70 posto Hrvatske pokriva ruralni prostor, ta infrastruktura je uz Okvirni nacionalni program za razvoj pristupne infrastrukture, ključan faktor za smanjenje digitalnog jaza između urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske – ističu u Vipnetu.

Iz Hrvatskog telekoma poručuju da pozdravljaju svaku inicijativu koja ide u smjeru razvoja elektroničke komunikacijske infrastrukture, što u konačnici može rezultirati većom dostupnošću širokopojasnog interneta za što veći broj korisnika. Ističu da je HT najveći privatni investitor u Hrvatskoj te da kontinuirano ulaže u infrastrukturu i tehnologiju.

– U protekle četiri godine u to smo područje investirali preko šest milijardi kuna, što čini protuvrijednost izgradnje tri Pelješka mosta, odnosno autoceste Zagreb-Rijeka. Zahvaljujući takvim investicijama, HT će do 2020. godine sam realizirati 70 posto ciljeva Digitalne agende 2020 za Hrvatsku. Međutim, smatramo kako bi za sagledavanje šire slike i sveukupnog razvoja infrastrukture u rad Vijeća trebali biti uključeni predstavnici privatnog sektora kao i telekomunikacijskih operatora – zaključuju u HT-u.   

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije