Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje Deloittea

Tek svaki sedmi pametni telefon do 2025. imat će 5G povezivost

Police
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
24.01.2019.
u 00:20

Mobilna mreža pete generacije koja donosi brzinu i kapacitet mreža je budućnosti, ali će zamjena skupljih mobitela biti usporena.

Peta generacija mobilnih mreža ili 5G obilježiti ovu, ali i godine pred nama. Svi najavljeni trendovi za ovu godinu bilo da se radi o telekomima, tehnološkim i internetskim tvrtkama govore o 5G-u, a analitičke kuće 5G ističu kao trend kojem treba dati posebnu pažnju.

Jer iako smo do sada pratili razvoj mobilnih mreža u kontekstu povezivanja ljudi, 5G dići će tehnologiju i nove poslovne modele na novu razinu jer sada se radi o povezivanju stvari i uređaja, njihovoj međusobnoj komunikaciji odnosno sveopćoj internetskoj povezanosti. Internet stvari i umjetna inteligencija u sustavima i uređajima doći će do pravog izražaja uz 5G tehnologiju.

Potvrđuje to i analitička kuća Deloitte, koja 5G označila kao trend 2019. U svom istraživanju o “Globalnom predviđanju u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija” navode kako 72 svjetska telekom operatora testiraju mrežu i ponudu koju na njoj mogu razviti.

Deloitte predviđa da će 25 operatera pokrenuti uslugu mreže 5G u 2019., te da će se brojka vjerojatno udvostručiti do 2020. Očekuje se da će u 2019. proizvođači smartfona izbaciti na tržište mobitele koji podržavaju 5G, te da će do kraja godine prodati više od milijun smartfona koji podržavaju 5G mreže (godišnja prodaja iznosi oko 1,5 milijardi pametnih mobitela).

Predviđa se prodaja dodatnog milijuna korisničkih terminala/modema koji podržavaju mrežu 5G u 2019. Do 2020., procjenjuju u Deloitteu prodaja smartfona mogla bi narasti na 15–20 milijuna uređaja. Zamjena mobitela s novim 5G mobitelima neće biti baš brza, te u Deloitteu kažu da će do 2025. tek svaki sedmi mobitel imati nove sposobnije uređaje.

– Uvođenje uređaja koji podržavaju mrežu 5G u velikom razmjeru iziskivat će vrijeme, ali smatramo da će to biti početna točka za korjenitu promjenu bežične industrije – ističe Kruno Škrinjar, viši menadžer u Deloitteovu odjelu poslovnog savjetovanja. Mreža 5G može osigurati stostruka povećanja prometnog kapaciteta i učinkovitosti mreže u odnosu na mrežu 4G i to može preobraziti budućnost povezivosti diljem svijeta.

Za sada je fokus usmjeren na telekom operatore koji trebaju dodatni frekvencijski spektar ne bi li dizajnirali mreže za 5G. Plan EU jest da do 2020. svaka država ima barem jedan grad s 5G povezivošću. U Hrvatskoj HT i A1 već su testirali mrežu i potencijale prelaska na 5G, ono što se čeka su koncesija za dodatni radiofrekvencijski spektar.

View20 otkriva: Koliko kalorija ima ova jabuka

Ključne riječi

Komentara 1

FO
folerx
09:29 24.01.2019.

Ma ne budite glupi!!! I 4G je danas na 10% svoje propusnosti u praksi, i to ako imate srece!!! Sve je to prevara da se navuku informaticki nepismene osobe...Skinite si speedtest app pa testirajte brzine. ako predjete 20Mbit dobri ste...Tako da price o 150+Mbit ne drze vodu...Tehnologija je tu ali telekomi Vam NE DAJU VISE!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije