Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ugovori

Tehnix u Abu Dhabiju ugovorio poslove za 5,5 milijuna eura

'02.02.2011., Donji Kraljevec- Tvrtka Tehnix otvorila je poslovnicu u Abu Dhabiju i sklopila poslove vrijedne pet milijuna eura. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
10.02.2011.
u 08:00

Na obali Perzijskog zaljeva gradit će tvornicu u koju će uložiti dva milijuna eura i koja bi trebala biti gotova za godinu-dvije. Određeno je i zemljište na koje treba nasuti tone pijeska

U Abu Dhabiju, u Perzijskom zaljevu, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca gradit će tvornicu. Već je određeno i zemljište na obali na koju treba navoziti tone i tone pijeska.

Izrađuju se i projekti, kaže direktor i vlasnik Đuro Horvat, koji se sa sajma industrije obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša održanom u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata vratio s ugovorima vrijednima 5,5 milijuna eura. I da, s najavom o gradnji tvornice.

Prednost domaćima

– Pet smo godina pripremali taj projekt jer je ulazak na to tržište mukotrpan posao. Treba imati jako dobar projekt i dobre poslovne partnere da biste ušli u igru. Ujedinjeni Arapski Emirati prednost na natječajima daju domaćim tvrtkama pa smo prema njihovim zakonima i normama osnovali joint venture tvrtku Tehnix-Abu Dhabi Emirates. Gradit ćemo i tvornicu u koju ćemo uložiti oko dva milijuna eura – kaže Đuro Horvat. Na sajmu su ugovorili izradu dviju linija za sortiranje i obradu miješanog komunalnog otpada za komunalnu službu Abu Dhabija.

– To je prekrasna bogata zemlja koja je problem zbrinjavanja otpada odlučila riješiti na suvremen način, sortiranjem i recikliranjem. Tu smo uskočili mi sa svojim znanjem i iskustvom. Na sajmu su bili svjetski lideri, među kojima i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, šeik Mohammed, vodeći ljudi iz industrije, znanstvenici i investitori. Zajednički je zaključak da je otpad potencijalna sirovina i izvor energije čijim se iskorištavanjem stvaraju nove vrijednosti i čuva okoliš – ističe Horvat, kojemu je Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika u studenom dodijelilo nagradu za životno djelo zbog doprinosa razvoju tehnologija i patenata u proizvodnji specijaliziranih strojeva i uređaja za reciklažu komunalnog otpada, zaštitu voda i okoliša te razvoju ekološke industrije u Hrvatskoj.

Nakon Tehnixa s 300 zaposlenih u rodnom Donjem Kraljevcu u Međimurju, osnovao je tvrtke i u Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, a sad i u UAE-u, otvorivši vrata prema drugim bogatim drža.vama na Arapskom poluotoku.

Kontejner kao vrtić

– Imamo već upite iz Katara. Sad nam je glavni cilj u Abu Dhabiju sagraditi proizvodni pogon. Pođe li sve po planu, bit će dovršen za godinu dana ili najviše dvije – najavljuje Horvat.

Jedan su od inovativnih proizvoda Tehnixa i kontejneri čijim se spajanjem može dobiti udoban i prostran dječji vrtić za koji ne treba građevinska, nego samo lokacijska dozvola. To je rješenje za sela s manje od 40 djece, ali i za gradove u kojima nema dovoljno vrtića. Prvi takav mobilni vrtić prodali su u Luksemburgu, no u Hrvatskoj zasad nema većeg interesa.

Komentara 3

OB
-obrisani-
12:59 10.02.2011.

Hr vlada je uložila ogromne novce ,kako bi Horvat uspio

PI
pikica44
08:36 10.02.2011.

Bravo za Tehnix i gospodina Horvata!

UK
Ugo Kajvez
20:02 10.02.2011.

A hrvatska uništila domaću industriju strojogradnje kao neisplativa i nesposobna za svijetsku konkurenciju !!?? ....... HDZ-ovo maslo, kao i 99 posto ostalih nevolja .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije