Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPON DOLARA

Tečaj dolara porastao, u SAD-u jačaju inflacijski pritisci

Dolar
Dusko Jaramaz/PIXSELL
15.07.2018.
u 08:15

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 0,8 posto, na 94,74 boda, nedaleko najviše razine u dva tjedna.

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna znatno porasla jer su u SAD-u ojačali inflacijski pritisci, pa su ponovno oživjele špekulacije da bi Fed do kraja godine mogao povećati kamate još u dva navrata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna porastao 0,8 posto, na 94,74 boda, nedaleko najviše razine u dva tjedna.

Pritom je cijena američke valute prema japanskoj skočila 1,7 posto, na 112,35 jena.

Dolar je ojačao i u odnosu na europsku valutu, pa je tečaj eura skliznuo 0,5 posto, na 1,1685 dolara.

Uspon dolara zahvaljuje se podacima o proizvođačkim i potrošačkim cijenama u SAD-u koji pokazuju da inflacijski pritisci jačaju, što bi američku središnju banku moglo navesti da ove godine ukupno podigne kamatne stope čak u četiri navrata.

Od početka godine Fed je već u dva navrata povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, a procjenjuje se da postoji više od 70 posto izgleda da će kamate povećati i u rujnu.

A nakon novih naznaka jačanja inflacije, ponovno se špekulira da će Fed na kraju godine još jednom povećati cijenu novca. To je ojačalo stajališta o produbljivanju jaza u monetarnim politikama između Feda i drugih središnjih banaka u svijetu, smatra Piotr Matys, valutni analitičar u Rabobanku.

"Najnoviji podaci o inflaciji potvrđuje da će Fed ostati daleko ispred drugih središnjih banaka. Mišljenja smo da dolar ima potencijala za nastavak svoga uspona", kaže Matys.

Tim više što je sve izglednije da će Fed i u idućim godinama nastaviti s povećanjem kamata, s obzirom na rast američkog gospodarstva. U petak je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da vjeruje da je gospodarstvo dobro pozicionirano i da bi posljednji vladini porezni i planovi o potrošnji mogli poticati rast gospodarstva možda i tri godine.

S druge strane, euro je oslabio nakon što je objavljen zapisnik s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB), koji je pokazao da su dužnosnici banke skloniji labavoj monetarnoj politici i da je dalek put do normalizacije monetarne politike u eurozoni.

Uz to, ulagači su krajem tjedna bili skloniji rizičnijim investicijama jer su donekle popustile napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu nakon poruka iz Washingtona da bi mogao uvesti nove carine na uvoz kineskih proizvoda, ali i da mogao pokrenuti nove trgovinske pregovore s Pekingom.

Od početka svibnja Kina i SAD održale su nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no bez rezultata. U takvom je ozračju jen, valuta-utočište u nestabilnim vremenima, skliznuo na nove najniže razine u šest mjeseci, pa se dolarom trgovalo i po 112,75 jena.

Pojedini analitičari smatraju i to da trgovinske tenzije između SAD-a i Kine idu u korist američkoj valuti.

„Zabrinutosti o trgovinskom ratu jačaju negativne rizike po globalni rast. To bi moglo pozitivno utjecati na dolar, a pritisnuti druge valute”, kaže Paresh Upadhyaya, valutni strateg u tvrtki Amundi Pioneer Investments.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
11:55 15.07.2018.

..kolegu na njega...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije