Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI USPJEH

TDR na srpskom tržištu prodao 1,4 milijarde komada cigareta

davor tomašković
Žarko Bašić/PIXSELL
19.03.2013.
u 15:03

Unatoč negativnim trendovima i rastućoj gospodarskoj krizi, TDR je zadovoljan rezultatima ostvarenim na srpskom tržištu

TDR, jedan od vodećih proizvođača cigareta u jugoistočnoj Europi, lani je u Srbiji prodao 1,4 milijarde komada cigareta i zadržao tržišni udio od 7,6%, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu predsjednik uprave Davor Tomašković. U proračun Srbije TDR uplaćuje oko 57 milijuna eura godišnje.

Porezno opterećenje cigareta u Srbiji u samo tri godine poraslo je više od 100 posto uz očekivani daljnji rast. Uz to drastično povećanje i rastuću gospodarsku krizu, tržište cigareta u Srbiji je prošle godine palo za više od 6 posto, uz daljnji nastavak negativnog trenda u 2013. godini i, kako se predviđa, pad od oko 20 posto. U takvim uvjetima došlo je do pada profitabilnosti cijele industrije uz značajan rast crnog tržišta, kao i povećanu potrošnju rezanog duhana.

\"Unatoč negativnim trendovima i rastućoj gospodarskoj krizi, TDR je zadovoljan rezultatima ostvarenim na srpskom tržištu. Zahvaljujući prepoznatljivosti i snazi naših brendova zadržali smo relativno stabilan tržišni udio i nastavili sa širenjem poslovanja. Na srpsko tržište je u 2012. godini lansirano niz inovativnih proizvoda, a s inovacijama nastavljamo i u ovoj godini i to lansiranjem novog izdanja Ronhilla, najjačeg cigaretnog branda u jugoistočnoj Europi\", izjavio je Tomašković.

Tomašković je danas kazao kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju stavlja pred TDR dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Europi. Naime, ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTE značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije. Izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju se u Srbiji s 15% na 57%, u BiH s 0% na 15%, u Makedoniji s 27% na 42%, na Kosovu s 0% na 10%. Učinci ovih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina ili gubitak 130 radnih mjesta u Hrvatskoj. Kako bi otklonio negativne učinke izlaska iz CEFTE, TDR razmatra različite poslovne mogućnosti.

- TDR-u, kao i svim vodećim hrvatskim proizvodnim kompanijama, iznimno je važno da hrvatska Vlada ustraje u pregovorima s nadležnim EU institucijama kako bismo zadržali postojeći trgovinski režim i tako omogući hrvatskim izvoznicima da nastave svoj rast i razvoj - rekao je Tomašković.

>> TDR traži pomoć Vlade da ne izgubi tržište zbog EU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije