Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila za taksiste

Do dozvole lako, do licencije teško

Novim prijedlogom zakona taksisti će biti malo manje nezadovoljni, a uberovci malo manje zadovoljni
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
09.03.2018.
u 09:17

Nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu ide u hitnu proceduru i trebao bi stupiti na snagu 1. svibnja

Nacrt konačnog prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koji je ovih dana Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo drugim tijelima državne uprave, donosi neke važne izmjene u regulaciji tržišta taksi-usluga u odnosu na prijedlog tog zakona koji je bio krajem prošle godine pušten u javno savjetovanje. Ostale su odredbe koje znatno liberaliziraju taksi-tržište – ukidanje ograničenog broja taksi-dozvola u gradovima i općinama te da vlasnik licencije može dobiti dozvolu u bilo kojem gradu i općini. Ostala je i mogućnost upotrebe taksimetra ili internetske aplikacije, što ide naruku Uberu koji i u nacrtu konačnog prijedloga nije posebna kategorija prijevoza, nego je svrstan u taksi-usluge.

Potrebna znanja

No prema novoj verziji zakona znatno će biti teže doći do taksi-licencije. Naime, u prvoj verziji bilo je propisano da taksi-prijevoznik ne mora biti stručno osposobljen, dok je u novoj verziji ta obveza ipak propisana. A to znači ta će oni koji budu htjeli taksirati morati i dalje, kao što je to propisano i u postojećem Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, polagati ispit o stručnoj osposobljenosti koji obuhvaća znanja iz građanskog, gospodarskog, radnog i socijalnog prava, poreznih propisa, financijskog upravljanja, pristupa tržištu prijevoznih usluga, tehničkih standarda i organizacije poslovanja te sigurnosti u cestovnom prometu.

Za ishođenje taksi-licencije uz dokaz o stručnoj osposobljenosti, među ostalim, bit će važno imati i dobar ugled (bez presuda za kaznena i prekršajna djela) te važeću policu osiguranja svih putnika u vozilu kojim se obavlja autotaksi prijevoz. Nelegalne taksiste će osim cestovnih inspektora i komunalnih i prometnih redara, kako je bilo predviđeno u prvom, prema novom prijedlogu, hvatati i službenici MUP-a i Carinske uprave. U nacrtu konačnog prijedloga zakona navedeno je i da će on biti donesen po hitnom postupku kako bi se prijevozno tržište uredilo prije početka turističke sezone i jer se njime provode četiri Uredbe EU. Sljedeći tjedan taj bi prijedlog zakona trebao biti raspravljen na sjednici Povjerenstva za zakonodavstvo Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Taksisti su pak ovaj tjedan kad su podnijeli kaznenu prijavu protiv ministra Olega Butkovića i njegovih suradnika zbog neprovođenja postojećeg Zakona o cestovnom prijevozu, naveli da je novi zakon stavljen u hitnu proceduru. Iz Ministarstva su to demantirali i naveli da je u tijeku postupak prikupljanja mišljenja ostalih tijela državne uprave čiji će se komentari morati analizirati. U Ministarstvu su nam kazali da je nacrt konačnog prijedloga Zakona nastao na osnovi javne rasprave te da je on podložan izmjenama sve do njegova slanja na sjednicu Vlade.

Izvješće o savjetovanju

Naveli su da će sljedeći tjedan objaviti izvještaj o provedenom javnom savjetovanju. Kad bi pak zakon trebao ići na Vladu, kažu da nije poznato. No u konačnom prijedlogu je navedeno da će zakon stupiti na snagu 1. svibnja 2018.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Novim prijedlogom zakona taksisti će biti malo manje nezadovoljni, a uberovci malo manje zadovoljni
1/10

Komentara 3

WI
wice
14:23 09.03.2018.

Od nereda rade još veći nered i haos

Avatar Niškorist
Niškorist
10:54 09.03.2018.

Vozač taxija je posel za debile ?

TA
taxiico
10:12 09.03.2018.

ministar butković je svjesno lagao prije tri dana kada je rekao da nije istina da je zakon poslan u hitnu proceduru. već tada je bio poslan. ovo je bila samo još jedna domaća zadaća iz buzina za naše ministre i vladu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije