Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah investitora

SVJETSKA TRŽIŠTA: Euro oslabio prema dolaru, oprez investitora zbog mjera zatvaranja

Euro
Foto: Pixabay
1/3
28.10.2020.
u 12:58

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva iznosio je 93,31 bod, ojačavši 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja.

Euro je oslabio u srijedu na međunarodnim tržištima prema dolaru, zbog straha investitora da bi Francuska zbog koronavirusa mogla narediti zatvaranje u cijeloj zemlji, a u njihovu fokusu su i američki predsjednički izbori. 

Tečaj eura u takvom je ozračju oslabio za 0,4 posto prema dolaru u odnosu na zatvaranje dan ranije, skliznuvši na 1,1753 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tijekom prijepodneva iznosio je 93,31 bod, ojačavši 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje trgovanja.

Japanski jen, valuta-utočište za kapital investitora u neizvjesnim vremenima, istodobno je ojačao 0,2 posto prema dolaru, dosegnuvši 104,16 jena za dolar, najviše razine u više od mjesec dana.

Dolar je oslabio prema jenu jer na tržištima vlada neizvjesnost oko ishoda američkih predsjedničkih izbora 3. studenoga. Takva situacija navodi ulagače na veći oprez, pri čemu se mnogi pripremaju na nagle promjene tečajeva valuta.

Osim toga, investitore obeshrabruje što u republikanci i demokrati nisu uspjeli dogovoriti paket fiskalnih poticaja za američko gospodarstvo prije predsjedničkih izbora.

Za daljnje smjernice sudionici tržišta danas čekaju televizijsko obraćanje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, nakon što su mediji objavili da bi francuska vlada mogla nametnuti lockdown od ponoći u četvrtak. Mnoge druge europske zemlje također razmatraju različite mjere ograničenja kako bi zauzdale snažan porast zaraženih koronavirusom.

Nakon američkih izbora, po riječima Athanasiosa Vamvakidisa, direktora odjela za valute skupine G10 u Bank of America, fokus tržišta ponovno će se više usmjeriti snažnom rastu broja zaraženih koronavirusom u svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije