Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Financije

Svjetska banka: Zaštita potrošača i financijska pismenost sve važnije

Zdravko Marić
Pixsell
05.05.2010.
u 13:36

Banke uvijek vrlo dobro znaju što u ugovorima piše, a građani često i ne znaju što potpisuju dok podižu kredite iako posljedice mogu biti tragične.

Potrošači su često u neravnopravnom položaju u odnosu na pružatelje financijskih usluga, posebno banke, i zato je vrlo važno stalno financijsko obrazovanje i zaštita potrošača, rekao je Peter Harrold, direktor Svjetske banke za srednju Europu i baltičke zemlje na današnjem predstavljanju Dijagnostičkog pregleda zaštite potrošača i financijske pismenosti za Hrvatsku u Ministarstvu financija.

- Banke uvijek vrlo dobro znaju što u ugovorima piše, a građani često i ne znaju što potpisuju kad podižu kredite iako posljedice mogu biti tragične što se pokazalo primjerice u SAD-u za vrijeme ove krize kada su stotine ljudi ostale bez krova nad glavom - upozorio je Harrold naglašavajući nužnost boljeg upoznavanja građana s njihovim pravima kao potrošača.

Državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Marić rekao je kako se područje financijske pismenosti i zaštite potrošača svakodnevno razvija i unapređuje te kako će Hrvatska konstantnim praćenjem i implementacijom nabolje europske prakse i regulative EU i dalje doprinositi podizanju razine prava zaštite potrošača i financijske pismenosti.

Prema objavljenom izvješću Svjetske banke u svijetu svake godine 150 milijuna novih potrošača preuzima financijske obveze, od čega se dio zadužuje iznad svojih mogućnosti, a dio uopće nije upoznat sa svojim financijskim pravima i obvezama. U Hrvatskoj se dug stanovništva između 2003. i 2008. godine povećao sa 25 na 40 posto, navodi se u izvješću, uz brza povećanja stambenih kredita vezanih uz euro, švicarski franak ili neku drugu stranu valutu.

 

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
14:31 05.05.2010.

Sami kriminalci i zločinci, odgovorni za neizmjernu patnju i gubitak života ........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije