Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zajam

Svjetska banka za učinkovitije pravosuđe RH odobrila 26 mil. eura

horvaj
Anto Magzan/Pixell
07.04.2010.
u 11:42

Projekt potpore sektoru pravosuđa poduprijet će, ističu u Banci, provedbu ključne reforme zakonodavstva koja se odnosi na osuvremenjivanje i unapređenje hrvatskih sudova, državnog odvjetništva i Ministarstva pravosuđa.

Svjetska banka odobrila je Hrvatskoj 26 milijuna eura (36,3 milijuna dolara) zajma  za daljnje povećanje učinkovitosti hrvatskog pravosuđa na putu prema EU, priopćili su iz Svjetske banke. Projekt potpore sektoru pravosuđa poduprijet će, ističu, provedbu ključnog reformskog zakonodavstva koje se odnosi na osuvremenjivanje i unapređenje sposobnosti triju ključnih elemenata hrvatskog pravosuđa – sudova, državnog odvjetništva i Ministarstva pravosuđa.

- Pravosuđe koje dobro funkcionira preduvjet je suvremenog i naprednog društva u kojemu se građani i poslovni subjekti mogu u potpunosti osloniti na učinkovitost, transparentnost, neovisnost i profesionalizam sastavnica sektora pravosuđa kao što su sudovi i državno odvjetništvo - kaže Amit Mukherjee, voditelj radnog tima projekta, ističući kako će on znatno pridonijeti povećanju učinkovitosti hrvatskog pravosuđa te pomoći hrvatskoj Vladi uskladiti pravosudni sustav s državama članicama EU.

Projektne će aktivnosti pridonijeti poboljšanju učinkovitosti sudstva konsolidacijom mreže sudova u Splitu, Karlovcu i Puli, uz istodobno osuvremenjivanje operativnih informacijskih sustava sudova i jačanje postupaka upravljanja predmetima. Kao rezultat projekta smanjit će se, tvrde u Svjetskoj banci, broj zaostalih neriješenih predmeta na ciljanim sudovima i u državnim odvjetništvima.

Uz to će se na ciljanim sudovima skratiti vrijeme procesuiranja u ključnim fazama sudskog procesa, kao što su dostava pisanih materijala strankama, vrijeme između prvog i zadnjeg ročišta te vještačenje, u kojima trenutačno dolazi do dugotrajnih kašnjenja. Projekt za potporu pravosudnom sektoru četvrti je u nizu projekata u Hrvatskoj koje financira Svjetska banka, a koje hrvatskim vlastima pomažu poboljšati ukupnu učinkovitost pravosuđa.

Od pristupanja Svjetskoj banci 1993. godine, Hrvatska je koristila financijsku i tehničku pomoć, savjete iz područja politika te analitičke usluge koje joj je pružala ova institucija za globalni razvoj. Svjetska je banka do danas poduprla 43 operacije čija vrijednost doseže tri milijarde američkih dolara te odobrila 52 darovnice u ukupnoj vrijednosti od 70 milijuna dolara.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
16:59 09.04.2010.

F*cking opet, ..... treba ih zaj... ti, proglasiti bankrot i vratiti im 2 centa za svaki dolar ..... hahaha ...... to će se vjerojatno i dogoditi prije ili kasnije .............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije