Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekti

Svjetska banka odobrila 20,8 milijuna eura za projekt Natura

kopački rit
Marin Topić, www.kopacki-rit.com
11.02.2011.
u 12:45

Ukupna vrijednost projekta je 43,68 milijuna eura, od čega će Vlada RH osigurati 2,88 milijuna eura

Svjetska banka odobrila je jučer zajam od 20,8 milijuna eura RH za projekt Natura 2000, kojemu je cilj pomoći zemlji kandidatkinji da se uspješno pripremi za integraciju u EU u području zaštite prirode. Ukupna vrijednost projekta je 43,68 milijuna eura, od čega će Vlada RH osigurati 2,88 milijuna eura, s očekivanim sufinanciranjem iz paralelnih strukturnih fondova EU u iznosu do 20 milijuna eura. Rok otplate zajma od 20,8 milijuna eura je 20 godina, s uključenim razdobljem počeka od pet godina.

Natura 2000 namijenjen je različitim faktorima u Hrvatskoj koji se bave zaštitom prirode kao što su Ministarstvo kulture, Hrvatski institut za zaštitu prirode, nacionalni parkovi i parkovi prirode, županijske ustanove za zaštitu prirode te poljoprivrednici i zemljovlasnici, kako bi se uspostavila integrirana ekološka mreža koja će biti usklađena sa zakonodavstvom EU iz područja zaštite prirode, kao i s Direktivama o pticama i staništima, kojima je cilj unaprijediti sadašnji sustav zaštite prirode.

Ekološkom mrežom RH obuhvaćeno je 47% hrvatskog teritorija te 39% mora - s više od 19 glavnih nacionalnih parkova i parkova prirode. To znači da veliki dijelovi RH spadaju u posebna zaštićena područja i posebna područja očuvanja, od kojih su neka obitavališta i staništa ugroženih vrsta. EM uključuje i međunarodna i hrvatska ekološki značajna područja. Nakon pristupanja Hrvatske EU, neka od tih područja postat će dio Europske ekološke mreže – Natura 2000 – na temelju posebnih propisa EU o zaštiti prirode.

– Hrvatska je već napravila velike korake u zaštiti prirode i očuvanju svojih svjetski poznatih parkova i prelijepe obale. Kako se bliži članstvo u EU, uvjeti za zaštitu prirode sve su zahtjevniji te, prema iskustvima prijašnjih zemalja kandidatkinja za ulazak u EU, jedni su od najstrožih za ispunjavanje – rekla je Nathalie Johnson, voditeljica tima Svjetske banke. 

– Veliko nam je zadovoljstvo što možemo biti partner Vladi RH i zajednički raditi na aktivnostima koje ne samo da štite okoliš već i donose financijsku korist mnogim parkovima i ljudima koji žive u tim zaštićenim područjima – izjavio je Hongjoo Hahm, voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj.

Predložena ulaganja u ekološku mrežu financirat će manje centre za posjetitelje, staze i drugu infrastrukturu koja promiče ciljeve Nature 2000. Ustanove za zaštitu prirode naučit će kako osmisliti i provoditi projekte za zaštitu i očuvanje prirode slične projektima koji će se u budućnosti kandidirati za strukturne fondove EU. To će ojačati kapacitete javnih ustanova za apsorpciju sredstava iz fondova EU.  Među ostalim, pored tehničke opreme koja ima prioritet, financirat će se i oprema za zaštitu od požara u četiri obalna nacionalna parka i parka prirode, razvoj sustava za upravljanje informacijama u svrhu poboljšanja prikupljanja podataka putem biološkog popisa vrsta i mapiranja staništa...

Otkako je RH postala članicom Svjetske banke 1993. do danas Banka je osigurala potporu za 45 aktivnosti ukupne vrijednosti oko tri milijarde dolara te odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti od 70 milijuna dolara.

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:52 18.02.2011.

ma za koji nacionalni park - dali je to skupno 20 miliona za rasporediti po RH ili samo za jedan projekt? koliko mi je poznato samo je 7 velikih NP i 20tak zaštićenih područja. gjde kako kada zašto i koliko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije