Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOING BUSINESS 2020

Svjetska banka: 'Hrvatska nastavila s poboljšavanjem poslovnih propisa'

grad Zagreb
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/3
24.10.2019.
u 08:15

Svjetska banka ističe da je Hrvatska provela tri reforme.

Hrvatska je nastavila s poboljšavanjem svojih poslovnih propisa te hvata korak s najboljim regulatornim praksama u svijetu, priopćila je u četvrtak Svjetska banka, nakon što je objavljeno najnovije izvješće „Doing business 2020”, koje je pokazalo da je Hrvatska napredovala na listi za sedam mjesta.

Ove godine Hrvatska je zauzela 51. mjesto među 190 zemalja na ljestvici lakoće poslovanja, dok je protekle godine bila 58.

Ocjena lakoće poslovanja u zemlji, koja se određuje prema zaostatku za najuspješnijima, popela se sa 73,0, koliko je iznosila u studiji „Doing Business 2019”, na 73,6, koliko iznosi u ovogodišnjoj studiji „Doing Business 2020”, navodi se u priopćenju Svjetska banke.

Ističe se da je Hrvatska provela tri reforme.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Olakšala je pokretanje poslovanja tako što je ukinula rezervaciju imena tvrtke i dobivanje potpisa direktora kao uvjete za registraciju društva te je smanjila minimalni iznos temeljnog kapitala. Ishođenje građevinskih dozvola je pojeftinilo jer je smanjen vodni doprinos za gradnju skladišta. Prijenos prava vlasništva sada je lakši jer je smanjen porez na promet nekretnina, a skratilo se i vrijeme potrebno za prijenos prava vlasništva na nekretninama.

No, Hrvatska je isto tako otežala pristup kreditnim informacijama jer je obustavila davanje kreditnih podataka o fizičkim osobama, navodi se u priopćenju.

„Ohrabruje nas to što vidimo da Hrvatska poboljšava svoje poslovne propise i smanjuje zaostatak za globalnim predvodnicima u području regulative. Vlada je naglasak odučila staviti na olakšavanje poslovanja kao jedan od svojih glavnih prioriteta, tako da je osnovala radnu skupinu pod nadležnošću predsjednika Vlade, a napori uloženi tijekom protekle godine ogledaju se i u ovogodišnjem pomaku na ljestvici“, poručila je u priopćenju Elisabetta Capannelli, direktorica Svjetske banke za Hrvatsku.

Očekuje i daljnje napore usmjerene na poboljšanje poslovnih uvjeta.

„Očekujemo da ćemo ove godine svjedočiti još snažnijem zalaganju u područjima poput pokretanja poslovanja i provedbe nedavno pokrenutih reformi u području građevinskih dozvola u Gradu Zagrebu i na lokalnoj razini. Svjetska banka s tijelima vlasti upravo priprema projekt Pravosuđe za poslovni sektor (Justice for Business), koji će Vladi pripomoći u provedbi programa reformi za unapređenje poslovne klime“, poručila je Capannelli.

Napredak za sedam mjesta

Hrvatska je na najnovijoj ljestvici SB-a o regulativi poslovanja među ukupno 190 zemalja zauzela 51. mjesto, s pripadajućih 73,6 bodova, od maksimalnih 100, pokazuje izvješće 'Doing Business 2020'.

Bodovanje se temelji na principu udaljenosti od najboljih u pojedinoj kategoriji, pri čemu najbolji imaju 100 bodova, a oni s najslabijim rezultatom na određenom području nula bodova. Najlošiji je plasman Hrvatska u ovogodišnjem izvješću ponovo zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, zauzevši 150. mjesto. Lani je bila 159., a preklani 126.

U kategoriji pokretanja poslovanja Hrvatska je na 114. mjestu, dok je lani bila 123.

Pad na rang listi SB-a Hrvatska je zabilježila i u kategoriji dobivanja kredita, na 104. mjesto, te je u tom pokazatelju pala s lanjskog 85. mjesta. U kategoriji rješavanja insolventnosti, Hrvatska je zauzela 63., nakon prošlogodišnjeg 59. mjesta.

Među kategorijama u kojima je zabilježeno poboljšanje analitičari Svjetske banke izdvajaju uknjižbu imovine, s poboljšanim plasmanom Hrvatske s prošlogodišnjeg 51. na 38. mjesto na ljestvici objavljenoj u ovogodišnjem izvješću. Izrazitije poboljšanje zabilježeno je i u kategoriji dostupnosti električne energije, gdje je Hrvatska zauzela 37. mjesto, nasuprot 61. mjestu u izvješću iz prošle godine.

Napredak na ljestvici zabilježen je i u kategoriji plaćanja poreza, na 49. mjesto, nasuprot prošlogodišnjem 89. mjestu.

U kategoriji zaštite prava manjinskih dioničara, Hrvatska je napredovala s lanjskog 38. na 37. mjesto. Blago je, pak, nazadovala, za dva mjesta, u kategoriji izvršenja ugovora, zauzevši 27. mjesto, u odnosu na 25. mjesto u prošlogodišnjem izvješću.U kategoriji prekogranične trgovine, kao i prošle godine, Hrvatska je zabilježila maksimalnih 100 bodova, što znači da je u rangu najuspješnijih.

Novi Zeland i dalje na vrhu

Novi Zeland potvrdio je vodeću poziciju na ovogodišnjoj rang listi zemalja na ljestvici Doing Business. Na drugom je mjestu ponovno Singapur, a treći je Hong Kong. Slijede Danska, Južna Koreja, SAD, Gruzija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Švedska.

Među najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima Njemačka je zauzela 22. mjesto, Slovenija 37., a Italija 58. mjesto.

Od zemalja u hrvatskom okruženju najbolje stoji Makedonija koja je 17. na listi. Srbija je 44., Crna Gora 50., Slovačka 45., Austrija 27., Rumunjska 55., Bugarska 61, Bosna i Hercegovina 90. itd.

Video: Otkrivamo nove detalje porezne reforme

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije