Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje

Svjetska banka: Hrvatska je u krizi izgubila korak s EU

'16.02.2011., Zagreb - U Hrvatskoj je broj nezaposlenih presao 330 000.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
'Petar Glebov/PIXSELL'
03.09.2012.
u 08:47

Bez smanjenja rashoda države, bolje poslovne i ulagačke klime te novih radnih mjesta nema napretka

Hrvatska hitno treba reforme kojima će smanjiti rashode države te omogućiti poduzetnicima da prodišu i počnu otvarati radna mjesta, poručuje Svjetska banka u komentaru naslonjenom na izvješće “Zlatni rast: Vraćanje sjaja europskom gospodarskome modelu”.

Stojimo u mjestu

– Hrvatska stoji, mora se pokrenuti – poručuju iz Svjetske banke. Napominju da nećemo profitirati od ulaska u EU ako ne popravimo poslovnu klimu te ne zaustavimo stalno rastući udio državnog proračuna, koji zauzima gotovo 20% BDP-a.

– Ako ne iskoristite ulazak u EU kao polugu za promjene, slabosti Hrvatske dodatno će se pogoršati – poručuju. Kao dobre strane RH vide razvoj trgovine i financijskog sustava, dok je lista slabosti znatno duža, od otežanog poslovanja poduzetnika, loše ulagačke klime zbog koje nema ni ulaganja u inovacije i istraživanja ni komercijalno održive proizvodnje. Većinu istraživanja, naime, financira država, na što se troši 0,8% BDP-a. Oko 40% tog iznosa RH ulaže u poslovna istraživanja, što je 30,24 eura po stanovniku, dok u Sloveniji tvrtke nose 62% troškova za istraživanje i razvoj, a godišnje se ulaže 130 eura po stanovniku. U vodećim zemljama u Europi ta izdvajanja znatno prelaze 3% BDP-a, od čega više od dvije trećine izdvaja privatni sektor. Lani je stopa zaposlenosti iznosila tek 52,4% uz samo 61% aktivnog stanovništva pa Svjetska banka preporučuje da se izmjenom poreznih i radnih propisa unaprijedi struktura troškova poduzeća te olakša izvoz. Nužno je osigurati da se rad isplati i zaposleniku i poslodavcu.

– Potrebno je mijenjati oporezivanja rada i sustav socijalne skrbi. Treba riješiti i problem isplativog ranog umirovljenja, a istovremeno i poboljšati skrb o djeci, kako bi se žene potaknule na rad – stoji u komentaru.

Modernizirati tržište rada

Socijalni su izdaci pak sve značajniji udio u rashodima države. Hrvatska vlada troši oko 43% BDP-a, kao i usporedive države, ali značajan dio tih rashoda odnosi se na socijalnu zaštitu: mirovine, naknadu za nezaposlene i socijalnu pomoć. Zbog toga nam trebaju reforma zdravstva i mirovinskog sustava, kako bi ostalo više novca za ciljane rashode. Iako su nedavni napori u fiskalnoj prilagodbi doveli do smanjenja fiskalnog deficita na 4,3%, u drugom tromjesečju, Svjetska banka upozorava da će biti potrebne snažnije mjere fiskalne konsolidacije da bi se osigurala održivost duga.

Hrvatska je u krizi izgubila korak s EU, upozoravaju. Iako je od 1998. do 2008. udvostručila BDP po stanovniku i dostigla više od 64% prosjeka EU prema paritetu kupovne moći, od krize je pala otprilike 3%.

Komentara 41

VA
valis
09:08 03.09.2012.

zato i jesi sulud jer nista ne znas ...i nista ne primjecujes..pa ti je i sve isto..blago tebi...

ST
stefj
09:15 03.09.2012.

Tja, eto, i svjetska banka ukazuje na isto ko i svi ostali neovisni ekonomisti i institucije... A ova vlada baš sve suprotno - porezima udrila po privatnom sektoru i stanovništvu, investicije učinila apsolutno neisplativima. Od kada su došli, bilježimo stalan veliki pad proizvodnje, pad izvoza i potrošnje, a od investicija ništa. Način na koji nas vlada pokušava izvući iz krize je već viđen i može donijeti samo privremene rezultate - planska privreda, ulaganje u državni i javni sektor, državne investicije, ... Najgore od svega je to da npr. Linić niti ne shvaća da ovo nije komunizam i da se ne može naređivati privatnom sektoru što da radi. Njegovi istupi i ljutnja što nema ulaganja ukazuju upravo to. Smisao investicija je ostvarivanje profita, a ne plaćanje poreza, a to njemu nikako ne ide u glavu...

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:59 03.09.2012.

Hm A kad je to Hrvatska držala korak s EU, da bi ga izgubila? A EU sve trulija, pa možeš misliti kako mi koračamo. Meni se čini, - u rikverc.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije