Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davos

Svijetom kao da upravlja Superhik: Siromašni postaju sve siromašniji

Davos
Foto: Reuters/ PIXSELL
21.01.2015.
u 07:15

U trenutku kad je i u Hrvatskoj politika Hrvatske narodne banke u središtu pozornosti, i u Davosu će se raspravljati o franku

U svježem planinskom zraku švicarskog Davosa od danas do 24. siječnja uživat će 2500 vođa iz svijeta, tu je 40-ak šefova država ili vlada, lideri biznisa, nevladinih udruga, kulture, sudjelujući na tradicionalnom Svjetskom ekonomskom forumu. Raspravljat će o kriznim političkim situacijama, od Ukrajine do tzv. Islamske države. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dolazi s teretom ukrajinskog duga. Pariški masakr novinara satiričkog lista Charlie Hebdo bit će tema bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, a političke i intelektualne zvijezde pokušat će smisliti i kako se vlade trebaju nositi s izazovima klimatskih promjena.

Vječita tema – Grexit

O tome će govoriti Al Gore, zaštitni znak rasprave o globalnom zatopljenju, te pop-zvijezda Pharrell Williams, koji pjeva hit “Happy”, ali je i kreativni direktor kompanije Bionic Yarn, koja od upotrijebljene plastike proizvodi tkaninu. O situaciji na Bliskom istoku nakon uspostave tzv. Islamske države razgovarat će i lideri tih zemalja, Iraka, Jordana, Egipta, te autonomne regije Kurdistana. Kolika je korist od redovitih okupljanja elite u Alpama, možda govori i to što lani u siječnju nitko nije predvidio nijedan od najvažnijih događaja, od pada cijena nafte do uspostave kalifata u Siriji i Iraku, pa niti ruske aneksije Krima koja je počela nekoliko tjedana nakon lanjskog skupa. U Davosu se nije posrećilo ni ekonomistu Nourielu Roubiniju, koji je postao poznat kao dr. Propast nakon što je predvidio američku krizu s hipotekarnim kreditima. Prije dvije godine najavio je izlazak Grčke iz eurozone u roku od godinu dana, “Grexit” se nije dogodio, ali o tome će se opet govoriti.

Pandemija i tehnologija

Među temama bit će i pitanje pandemija, jer na ebolu je svijet reagirao sporo, zatim je tu razvoj tehnologija koji će na podij dovesti lidere Facebooka, Googlea, Microsofta, bit će tu i osnivač kineske Alibabe Jack Ma. I u Davosu će se raspravljati o franku i središnjim bankama. Bill Gates bit će zvijezda rasprave o drastičnom rastu nejednakosti, ne samo među zemljama, nego i daljnjem siromašenju siromašnih, a bogaćenju bogatih, baš kao da svijetom upravlja Superhik.

>> Nezaposlenost mladih Europu je pretvorila u bure baruta

Komentara 2

Avatar @promatrač
@promatrač
07:54 21.01.2015.

Tu se ne može ništa napraviti, to je univerzalni svemirski zakon. Tko ima imati će još više, tko ima malo uzeti će mu se i to. A u biti svi imaju iste šanse za imati ili ne imati. Radi see samo o koncertriranoj želji koju treba znati upotrijebiti.

DJ
djurex
09:22 21.01.2015.

Dogovarat ce se kako da ostatku svijeta uzmu i ovo 1 % imovine sto im je ostalo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije