Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prešao 6,5 kuna

Švicarski franak opet raste, a Europska banka predlaže rezove

Franak
VL/PIXSELL
02.09.2011.
u 08:48

Odnos "švicarca" prema kuni odraz je njegova odnosa prema euru s obzirom na to da se od jučer odnos kune i eura gotovo nije mijenjao.

Današnja "vrijednost" švicarskog franka iznosi 6,54 kune. Nakon pada ispod granice od šest i pol kuna franak se brzo oporavio i od jučer porastao za 2,7 posto. Odnos "švicarca" prema kuni odraz je njegova odnosa prema euru s obzirom na to da se od jučer odnos kune i eura gotovo nije mijenjao.

Čini se da će jedino rješenje problema dužničke krize biti oštri rezovi kako bi se, prema mišljenju Europske središnje banke, uz europske, oporavile i financije ostalih razvijenih država.

Prije samo mjesec dana premijerka Jadranka Kosor i ministrica financija Martina Dalić poručile su da od hrvatskih banaka očekuju da dužnicima s kreditima vezanim uz švicarski franak fiksiraju tečaj franka na najviše 5,8 kuna te da im omoguće plaćanje tečajne razlike u ratama s desetogodišnjom odgodom, i to beskamatno. Uz to, od banaka traže smanjivanje kamata na razinu vremena odobravanja kredita.

Gotovo istodobno Švicarska nacionalna banka (SNB) izvijestila je da smatra kako je franak precijenjen i da njegova snaga prijeti razvoju ekonomije te povećava negativan rizik stabilnosti cijena u Švicarskoj. SNB neće tolerirati kontinuirano susprezanje monetarnih uvjeta te će poduzeti mjere protiv jakosti franka.

Iako je premijerka još tada najavljivala manje rate kredita, njezine tvrdnje odmah je opovrgnuo guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

– Vladin prijedlog bio je smanjenje rata fiksiranjem tečaja na 5,8 kuna, smanjenje kamate, a da korisnici kredita razliku podmire nakon deset godina, ali beskamatno. Banke su među sobom dogovorile malo blažu varijantu tog prijedloga – plaćanje razlike u kraćem roku i s kamatama. HNB smatra da bi tečaj po kojem bi se obračunavale sljedeće rate trebao biti ipak oko šest kuna – objasnio je početkom kolovoza te dodao kako se niže rate kredita mogu očekivati tek u rujnu.

Komentara 41

AA
aabbcc
00:54 05.09.2011.

. Ovi euri postali ko dinari !. za 1 euro se mozes popisati dva puta.

OB
-obrisani-
09:29 02.09.2011.

Belosvetske protuhe kamatare treba ceo svet da namiruje - tko će locirati iste i isporučiti u odgovarajuće instituCIJE ? Možda \"rvacki\" uskok ? Možda burDušmanovi prijatelji ? Oće oće....

OB
-obrisani-
13:28 02.09.2011.

ja nemam sa tim problema ako i bude 10 kuna-za spekulante boli me dupe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije