Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas ekonomije

Švicarska nacionalna banka zaustavit će rast franka

Franak
VL/PIXSELL
03.08.2011.
u 11:18

Nakon objave da će SNB znatno povećati ponudu švicarskog franka na novčanom tržištu u idućih nekoliko dana, HNB je objavio novi tečaj prema kojem je franak od sutra 6,68 kn.

Švicarska nacionalna banka (SNB) izvijestila je da smatra kako je franak trenutačno precijenjen i da njegova snaga prijeti razvoju ekonomije te povećava negativan rizik stabilnosti cijena u Švicarskoj. SNB neće tolerirati kontinuirano susprezanje monetarnih uvjeta te će poduzeti mjere protiv jakosti franka.

Upravo zbog toga odmah će ciljanu razinu tromjesečnog Libora pomaknuti nadomak nuli što je više moguće, odnosno smanjit će njegov ciljani raspon sa sadašnjih od 0 do 0,75 posto na između 0 i 0,25 posto. Istodobno će znatno povećati ponudu švicarskog franka na novčanom tržištu u idućih nekoliko dana, a namjerava podići i bankarske depozite po viđenju u SNB-u, sa sadašnjih otprilike 30 na 80 milijardi franaka.

Odmah će se prekinuti obnavljanje repoa i računa SNB-a bez dospijeća te će otkupiti izvanredne račune SNB-a dok se ne dostigne željena razina uplata. Od posljednjeg SNB-ova kvartalnog izvješća globalna se ekonomska situacija pogoršala, a potražnja za švicarskim frankom povećala se u posljednjih nekoliko tjedana. Kao posljedica toga svakako je i znatno pogoršanje švicarske ekonomije. SNB će nastaviti pozorno pratiti razvoj situacije na valutnim tržištima i, bude li potrebe, poduzeti daljnje mjere protiv jačanja franka.

Nakon objave Švicarske narodne banke, Hrvatska je narodna banka objavila da je franak pao na 6,68 kuna. Tečaj počinje vrijediti od sutra.

Komentara 29

X2
xychhr-200
11:48 03.08.2011.

Tu ideju im je sigurno dala Kosorica... moš mislit-;)))...

BO
bobostar
11:53 03.08.2011.

Ako niste dobro pročitali evo još jednom: Švicarska nacionalan banka (SNB) izvjestil je kako smatra da je franak trenutno precijenjen te kako njegova snaga prijeti razvoju ekonomije te povećava negativni rizik stabilnosti cijena u Švicarskoj. Ne spašava SNB nas, većć sebe (Švicarsku). Pa svima njima u CH je valjda jasno da prejaki franak radi protiv vlastite ekonomije. Švicarci su već počeli zbrajati štete u turizmu (a to im je nakon bankarstva, najjači gospodarski sektor) zbog jačanja franka i time manjeg dolaska i potrošnje turista (a onda se to veže na sve ostalo; usluge, poljoprivreda, mali obrtnici...). Nema u toj priči nigdje nikakve Jadranke; ali dobro će joj doći...

VO
VolimZagreb
11:44 03.08.2011.

Evo tko će najviše pomoći!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije