Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amerikanci prozivaju

'Švicarska je svjetski manipulator tečajem'

švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
19.04.2017.
u 16:16

Ministarstvo financija SAD-a drži da zemlja ispunjava dva kriterija za manipulatora – održava proračunski višak i intervenira na tržištu deviza.

Iako je činjenica da Švicarska utječe na tečaj franka, to čini iz s drugih razloga od, primjerice, Kine, pa se pomalo neopravdano našla na američkoj listi svjetskih manipulatora tečajem.

Američko ministarstvo financija navelo je Švicarsku kao jednu od zemalja koje manipuliraju tečajem, uz Japan, Koreju, Tajvan, Kinu i Njemačku. Švicarska, drže Amerikanci, ispunjava dva od tri kriterija da bi je se prozvalo manipulatorom – održava proračunski višak i njezina središnja banka (SNB) redovito intervenira na deviznom tržištu. 

Trećem kriteriju – trgovinski višak sa SAD-om viši od 20 milijardi dolara – nije udovoljila jer ima višak od 13,7 milijardi. SNB je lani otkupila oko 66 milijardi eura na deviznom tržištu.

Analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović kaže da SNB zaista pokušava manipulirati tečajem svoje valute i to priznaje.

– U svakom obraćanju javnosti navodi da je franak ekstremno precijenjen i da želi slabljenje. Banka je i namjerno prodavala franke i kupovala eure kako bi slabila tečaj. No, Švicarci time žele spriječiti deflaciju, a ne izravno povećati izvoz kao što je slučaj kod Kine, ističe valutni analitičar.  

>>Aleksić za Večernji: Još revizija na Vrhovnom sudu i riješili smo probleme s bankama

Komentara 1

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
19:56 19.04.2017.

Priupitajte one koji se u švicarca razumiju ne ovako dezinformirati javnost. Franak precijenjen, ne nasmijavajte nas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije