Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Valutne igre

Švicarci brane franak od jačanja, a Nijemci ne plaču zbog pada eura

euros
Wikimedia Commons
24.03.2010.
u 20:00

Euro prema kuni stagnira, ali jačaju dolar i švicarski franak, što ne ide na ruku dužnicima. Izvoznike ionako nitko ne pita.

Kuna je u tjedan dana oslabjela prema dolaru i švicarskom franku gotovo dva posto, a tečaj eura ostao je kao i prošli tjedan. Jučer je srednji tečaj za dolar iznosio 5,43 kune, odnosno 5,08 za franak. Euro se zadržao na 7,25 kuna, ali samo u Hrvatskoj čije je devizno tržište pošteđeno velikih turbulencija kroz koje prolaze vodeće svjetske valute.

Budući da je rejtinška agencija Fitch spustila kreditni rejting Portugalu na AA-, uz negativnu prognozu, euro je prema dolaru jučer pao 1,1 posto, na najnižu razinu od početka svibnja 2009. godine, a ove godine vrijednost mu je smanjena približno 6 posto. Euro su uzdrmale vijesti o sve većem problemu u članicama eurozone, počevši od Grčke prema Portugalu i Španjolskoj, na koje se prebacuje pozornost i mogući rizici.

Dok euro slabi, jača švicarski franak, što ne ide na ruku domaćim dužnicima, to više što se očekuje dalje jačanje te valute. Svaki put kad tone euro, franak, poput zlata, preuzima ulogu sigurna utočišta, pa se svi viškovi usmjeravaju u tu valutu. Švicarska središnja banka ove je godine već intervenirala nekoliko puta kako bi spriječila prekomjerno jačanje franka jer štite svoj izvoz. Stječe se dojam da ni Njemačka, kao velika izvoznica, nije previše zabrinuta zbog slabljenja eura prema američkom dolaru od kraja prošle godine jer tako snaži pozicije svojih izvoznika.

Ključne riječi

Komentara 3

DS
dstima31
08:06 25.03.2010.

UniCredit leasing poslovnica Rijeka oni imaju najačeg čovjeka za švicarce...čovjek zna nema šta

AK
akil
09:30 25.03.2010.

Pa tko im je kriv,kad neće svoju valutu nazvati kuna.Ona jača prema svim valutama svijeta,jer mi radimo,izvozimo uvozimo,a o pjesmi i pijači da i ne pričam.

OB
-obrisani-
09:56 25.03.2010.

Zemlje izvoznice (CH izvaza 40% BDP-a) ne vole prejake nacionalne valute jer onda postaju nekonkurentniji na inozemnom trzistu, zato CH nacionalna banka svako malo intervenira na financijskom trzistu i svicarski franak pokusava odrzati slabijim nego sto je. To joj i uspijeva sve dok su medjunarodne financije stabilne. Problem je to tzv. \"utociste\" koje je franak oduvijek bio... Ako usko gledam onda bi mi jos jaci franak odgovarao svaki put kad sam u HR ili ak ovdje kad kupujem uvoznu robu. Ali sire gledano mi vise odgovara nesto slabiji franak nego sto je sada jer ako je slabiji onda je veca vjerovatnost da cu ga imati u dzepu i za npr. 10 godina... A situaciju sa hrvatskom kunom moze svatko analizirat sàm za sebe :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije