Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupili šumu

Švedska Ikea se u Rumunjskoj počinje baviti i šumarstvom

18.08.2014., Zagreb - Posljednje pripreme i zavrsni radovi na vanjskom djelu centra Ikea prije otvaranja.
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
07.08.2015.
u 11:42

Kompaniju zanima i energetika, pa u elektrane ulaže 600 milijuna eura

Švedski proizvođač namještaja Ikea kupila je ovih dana šumu od 33.600 jutara u Rumunjskoj, što je prva takva akvizicija te grupacije, a bit će namijenjena, kako je priopćeno, vlastitim potrebama, odnosno proizvodnji namještaja za trgovine u Bukureštu.

Idu nove akvizicije

Rumunjska postaje prva zemlja u kojoj će Grupa Ikea upravljati u šumskim radovima te nam je cilj biti primjer kako održivo gospodariti šumama – rekao je Frederik de Jong iz Ikee. Plan je obaviti slične akvizicije i u još nekim zemljama gdje je prisutna, a sve radi odgovorne sječe drva i ponovne sadnje. Zanimljivo je da je šuma u Rumunjskoj kupljena od sveučilišta Harvard, a u vezi s tim zemljištem izbila je korupcijska afera.

Ima li Ikea slične planove u Hrvatskoj, jučer iz te kompanije odgovor nismo uspjeli dobiti. Ikea je uključena u razne projekte vezane za šumu, surađuje s vanjskim organizacijama u nekoliko šumarskih projekata kako bi pridonijela razvoju prakse i politike odgovornog šumarstva u zemljama u kojima je prisutna. Još prije tri godine Ikea si je dala za cilj udvostručiti prodaju na 50 milijardi eura do 2020. godine. Prema podacima za 2013. godinu, prodaja Ikee iznosila je 27,9 milijardi eura i imala je godišnji rast od 3,1 posto. Najviše se prodaje u Njemačkoj, SAD-u, Francuskoj... Ima 303 robne kuće u 26 zemalja, oko 9500 artikala te 135.000 zaposlenika. U Hrvatskoj je lani, iako je tek otvorena u kolovozu, prihod bio 238,5 milijuna kuna, čime je pokazala da može ostvariti cilj od oko 450 milijuna kuna prihoda godišnje. Osim prijateljstva s prirodom, koje dokazuje kroz dobru iskoristivost šuma, švedski div nedavno je najavio uložiti milijardu eura tijekom sljedećih pet godina za borbu protiv klimatskih promjena, što je daleko više nego što čine mnoge zemlje.

Vjetar, sunce, LED

Plan je uložiti 500 milijuna eura u vjetroelektrane i 100 milijuna eura u solarnu energiju. Ikea je tada istaknula da zajedno, budu li druge kompanije slijedile njezin primjer, mogu spustiti cijene energije iz obnovljivih izvora. I Ikeina dobrotvorna podružnica planira potrošnju 400 milijuna eura za pomoć siromašnim zemljama koje će vjerojatno biti najgore pogođene klimatskim promjenama. Kompanija je najavila i prebacivanje svih objekata na obnovljive izvore energije, a sva rasvjetna tijela koja budu prodavali bit će LED, čime će se spustiti cijene žarulja. Grupa Ikea je od 2009. uložila 1,5 milijardi eura u proizvodnju energije iz vjetroturbina i sunčanih panela, obvezavši se da će posjedovati i upravljati s 314 vjetroturbina na obali i instalirati 700.000 solarnih panela na svojim zgradama. 

>> Ikea u nepunih pet mjeseci u lanjskoj godini ostvarila 238,5 milijuna kuna prihoda 

>> IKEA u energiju ulaže još 600 milijuna eura

Komentara 1

MA
malaplava
13:36 07.08.2015.

zašto ne uništavaju Švedsku,ili Norvešku,Njemačku,Francusku šumu..?? a da, svoje čuvaju a kod pametnih nesmiju,al zato rumunji i ovakvi kao što smo mi hrvati odmah skidaju gaće čim netko pokaže lizalo proda(mo)ju se.posjeku trupac iskoriste šta valja,unište šumu,dokrajče klimu, i kod sebe prave masivni namještaj i parket,ili preko nekog našeg robovlasnika gdje ljudi rade za minimalac,a nama uvaljuju laminate,iverice i ostalo smeće te se još hvalimo kako smo bili u ikei,pojeli ćevape i kupili kvalitetan proizvod..jadni smo mi kad nam drugi u državi rade šta hoće kao da je nečija prčija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije