Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS U VELIKOJ BRITANIJI

Sve zbog Brexita: BMW će zatvoriti svoju britansku tvornicu na dva dana

BMW
Foto: Promo
1/4
10.09.2019.
u 15:05

Poznati njemački proizvođač automobila priprema se na mogućnost Brexita bez sporazuma.

Njemački proizvođač automobila BMW zatvorit će svoju britansku tvornicu u Oxfordu na dva dana oko datuma brexita, rekao je u utorak jedan od čelnika tvornice, nagovještivši kaos u gospodarstvu uoči tog roka. 

"Poduzeli smo prvi konkretni korak kako bi prekinuli proizvodnju vozila 31.listopada i 1. studenoga u našoj tvornici u Oxfordu", rekao je Nicolas Peter, financijski direktor BMW-a novinarima tijekom izložbe autombila u Frankfurtu.

Ta odluka je donesena zajedno s dobavljačima kako bi se "osigurala logistička sigurnost tvornice iz koje izlaze modeli marke Mini", precizirao je.

Unatoč nizu neuspjeha u britanskom parlamentu, premijer Boris Johnson je u utorak ponovio da neće tražiti novu odgodu brexita, predviđenog za 31.listopada.

BMW se treba, kao i drugi proizvođači u Velikoj Britaniji, pripremiti na brexit bez sporazuma.

Za svoju tvornicu u Oxfordu tvrtka ima više planova, a jedna od alternativa je ukinuti jednu proizvodnu liniju bez obzira na mogući pad proizvodnje.

U slučaju nepostizanja sporazuma, na snagu će stupiti carinska pravila WTO-a, što znači lošiju situaciju od postojeće, pa ćemo morati podići cijene na raznim tržištima, čime će se smanjiti prodaja, a time i proizvodnja, objasnio je financijski direktor.

Ostali proizvođači su već upozorili na drastične posljedice u slučaju brexita bez sporazuma.

U srpnju je francuski proizvođač automobila PSA naveo da je spreman u slučaju takvog scenarija premjestiti britansku tvornicu Ellsmere Port u kontinentalnu Europu, rekao je šef Carlos Taveres u razgovoru za Financial Times.

 

Komentara 1

VT
vecernji_tabloid_popa_tolja
15:53 10.09.2019.

Europa bez granica san je svih normalnih ljudi, nema velikana Europe da nije bio za Europu bez granica..... e sad Englezi pokazuju svoju ćud

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije