Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporavanje krize

Sve više znakova gospodarskog oporavka Kine

kina
Arhiva VL/Reuters
11.12.2009.
u 08:56

Potrošačke cijene narasle su na godišnjoj razini u studenom po prvi put u deset mjeseci, a indeks koji je porastao 0,6 posto nadmašio je očekivanja od 0,4 posto.

Kina je pokazala daljnje znakove gospodarskog oporavka i usporavanja krize sa svojim rastom industrijske proizvodnje i izvoza. Potrošačke cijene narasle su na godišnjoj razini u studenom po prvi put u deset mjeseci, a indeks koji je porastao 0,6 posto nadmašio je očekivanja od 0,4 posto. Industrijska proizvodnja narasla je na svoju najjaču poziciju od lipnja 2007. godine. Godišnji pad izvoza u studenom od 1,2 posto bio je najsporiji u 2009. godini, iako je u ovom slučaju već očekivan rast.

Uvoz je porastao 26,7 posto u studenom u odnosu na godinu ranije, dok se robna razmjena u studenom smanjila na 19,9 milijardi dolara u odnosu na 24 milijarde dolara u listopadu.

Najnovije brojke uglavnom su nadmašile sva očekivanja ekonomista koji su mislili da će output porasti 18 posto. Umjesto toga, porastao je 19,2 posto u studenom u odnosu na 16,1 posto u listopadu.

Nacionalni ured za statistiku rekao je da je prodaja na malo porasla 15,8 posto u studenom u odnosu na isto razdoblje lani. Glasnogovornik Nacionalnog ureda za statistiku Sheng Laiyun kaže da „blagi rast cijena u vrijeme gospodarskog oporavka zapravo vodi do gospodarskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta“.

Inače, ranije ovoga tjedna kineska vlada poručila je kako će se zasad još držati sadašnjeg fiskalnog i monetarnog plana, no i da će nastaviti s novim investicijama i kreditima.

Analitičar Gousen Securitiesa u Pekingu Lin Songli rekao je kako unatoč „setu jakih likova“ nitko ne očekuje bilo kakve promjene sadašnje politike tijekom prvog tromjesečja iduće, 2010. godine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije