Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEMA OKRUGLOG STOLA: ULOG ZA BUDUĆNOST

Sve veći broj zatvorenih dobrovoljnih fondova – poslodavci motiviraju zaposlenike štednjom

Sudionici okruglog stola: Biserka Žalac (RMOD), Nataša Ivanović (Erste plavi fond), Zoran Anušić (Svjetska banka), Mandica Zulić (Raiffesien DMF)
Foto: Anto Magzan
09.08.2008.
u 11:54

Slušajući probleme današnjih umirovljenika, mnogi se zaposlenici pitaju hoće li u budućnosti situacija biti drugačija. Nadaju se da hoće – proveli smo mirovinsku reformu, a doprinosi koje izdavajamo iz plaća nisu mali, imamo mogućnosti dodatnog dobrovoljnog ulaganja za štednju u budućnosti. Mirovinska je reforma i uspješno provedena, za što nam priznanje daju i mnoge strane zemlje, od kojih su neke i kopirale našu metodu reforme, no bez obzira, nakon prve faze, do one druge nije došlo, u kojoj su se zaposlenicima trebala povećati izdvajanja za drugi stup, a što bi u budućnosti osiguralo njihove mirovine. Već ovi prvi izlasci zaposlenika koji su bili u kombiniranom prvom i drugom stupu pokazuju da im mirovine nisu visoke.

Zato postoji i dobrovoljna štednja, treći stup, no što zbog ne previsokih plaća ili pak mentaliteta Hrvata koji nisu pretjerano sklon štednji, tu se ne štedi u tolikoj mjeri da novac može biti garancija sigurnosti. Čelnici mirovinskih fondova itekako su svjesni  svih mana, no njima se zamjeriti ne može jer su dokazali ne samo provedbu dobre reforme, nego su u odnosu na ostale zemlje napravili dobre prinose, pa čak se i dobro nose u ovogodišnjoj ne najboljoj situaciji za tržište kapitala. O svojim  prijedlozima u cilju stupanja u novu fazu mirovinske reforme razgovarali su na okruglom stolu.
Raiffeisen dobrovoljni mirovinski fond ima šest zatvorenih fondova pod upravljanjem, čiji poslodavci uplaćuju svojim zaposlenicima sredstva u treći stup.

– Takve uplate zaposlenicima za tvrtke predstavljaju konkurentsku prednost na tržištu rada – kaže Mandica Zulić, predsjednica uprave Raiffeisen mirovinskog društva za upravljanje dobrovoljnim mirovinskim fondovima, te tvrdi da se preferira model uplate po kojem poslodavci stimuliraju uplate zaposlenika. Odnosno, ovisno o visini iznosa koji zaposlenik sam uplaćuje, dobiva dodatnu subvenciju od poslodavca. Imovina je u dobrovoljnim fondovima za sada mala, pa je njome teže upravljati i ostvarivati dobar prinos. Naši fondovi pod upravljanjem  su od početka rada imali prinos na godišnjoj razini  od 3,5 do 8 posto, ovisno o tome kada je pojedini fond počeo ratiti. Tvrtke takvim oblikom štednje pokazuju i društvenu odgovornost prema zaposlenicima. No, afirmacija bi svakako bila jača kada bi država uvela olakšice za poslodavce koji uplaćuju novac u treći stup u korist svojih zaposlenika – zaključuje Zulić.

Bez dvostruke stimulacije
No s tim se ne slaže Zoran Anušić, viši savjetnik u Svjetskoj banci te začetnik mirovinske reforme u našoj zemlji, a koju danas također provodi u nizu drugih zemalja. Kaže da većina zemalja ima poticaje za poslodavce koji uplaćuju dobrovoljnu mirovinsku štednju svojim zaposlenicima. No, tvrdi, kod nas s tim treba biti oprezan.

– Jer već sada svatko tko uplaćuje ta sredstva ima dvostruku stimulaciju za treći stup. Kroz poticaj iz proračuna izravno na račun i kroz olakšicu u godišnjoj poreznoj prijavi. Zato, da se uvede olakšica za poslodavce, imali bi trostruku olakšicu. A da se uvede trebalo bi poraditi i na kompletnoj promjeni poreznog sustava. Ujedno, kada bi i dobili poticaje, izgledno je da bi ih dobili bogatiji poslodavci, jer većinom takve tvrtke uplaćuju novac za svoje zaposlenike. A poticaj bogatima je apsurdan. Također je besmisleno poticati uplate poslodavaca u svrhu dobrovoljne mirovinske štednje, kada ona više sliči rentnoj štednji. Zato što većina zaposlenika, njih gotovo 100 posto, uzima taj novac odmah nakon pedesete godine života, odnosno u najkraćem dopuštenom roku od pet godina. Zašto bi država takav oblik štednje stimulirala, a drugi ne? A onda se otvara i niz drugih pitanja, kao što je utjecaj na tržište rada.  

Nataša Ivanović, članica uprave Erste plavog društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondom, potrebnim vidi povećanje stope doprinosa za drugi stup, jer sadašnja situacija u kojoj je ta stopa pet posto, i kada se o njezinu povećanju, za sada ne govori, sigurno neće sadašnjim zaposlenicima osigurati dovoljnu mirovinu.

– Sadašnja računica pokazuje da tek zaposleni član s prosječnom plaćom, koji danas počinje s izdvajanjem od 5 posto u II. stup, uz realan rast plaća od tri posto i realan prinos fonda od pet posto, može očekivati otprilike jednak iznos mirovine iz I. i II. stupa. S obzirom na to da se za I. stup izdvaja 15 posto iz bruto-plaće, može se izvesti zaključak da svakako treba povećati stopu izdvajanja za II. stup, za početak barem na sedam posto – kaže Ivanović.

Biserka Žalac iz Raiffeisen mirovinskog osiguravajućeg društva kaže da su trenutačno u isplati mirovine na temelju 110 ugovora iz obveznih mirovinskih fondova i oko tisuću iz dobrovoljnih mirovinskih fondova.

Veća stopa za drugi stup
– Kod dobrovoljnih mirovina većina korisnika bira privremenu mirovinu koju raspoređuju na pet godina, s početnom isplatom od 30 posto. Za obvezne mirovinske fondove ne postoji privremena mirovina, koju međutim ne bi bilo loše uvesti. Razlog leži u tome da su prikupljeni iznosi većinom mali, pa bi se mogli

vratiti u I. stup ili isplatiti u kraćem razdoblju za korisnike mirovine koji nakon kratkog vremena izlaze iz mirovinske štednje. No da je stopa doprinosa za II. stup veća, ti bi iznosi bili veći – kaže Žalac.
– Prva je verzija zakona i predviđala stopu za II. stup od deset posto, a ta razina trebala se postići kroz pet godina – kaže Anušić. No to nije učinjeno, članovi II. stupa dan danas u II. stup plaćaju četvrtinu doprinosa, dok im je za te godine mirovina iz prvog prepolovljena. Tada se iz fiskalnih razloga krenulo s pet posto, a onda po uzoru na Mađarsku, planirano je godišnje povećavati do deset posto. No do danas to nije učinjeno. Posljedica toga će biti, a već i jest, manja mirovina od očekivanja onih koji su počeli izlaziti iz kombiniranog oblika uplata. Iako je šteta što to već nije učinjeno, ipak, nije kasno, i svaki višak u proračunu trebalo bi iskoristiti za to. A prijedlog koji se spominje da se umjesto toga poveća mirovina iz I. stupa je nelogičan, jer se postavlja pitanje čemu onda uopće služi postojanje II. stupa.

Uspoređujući stope prinosa koje su ostvarili domaći fond-menadžeri u odnosu na strane, vidljivo je da su rezultati na samome vrhu. Od početka reforme do kraja prošle godine realna postignuta stopa je 6,1 posto. Uključujući ovu godinu, koja ima pad na tržištu kapitala, prinos je nešto manji.
– No to je ipak četiri posto više od realnog rasta plaća u tom razdoblju i bolje od onoga što smo planirali prilikom izrade reforme – kaže Anušić.

Osnivanje multifondova
Fond-menadžeri dobro su se snašli, u zadnjih devet mjeseci otkada je stagnacija na tržištima kapitala, pad je manji nego u drugim zemljama.
Nataša Ivanović tvrdi da osobe koje bi u vrijeme ovogodišnje krize otišle u mirovinu ipak ne bi dobro prošle, pa zbog toga predlaže potrebnim osnivanje multifondova. Na taj bi način članovi imali izbor prelaska u konzervativniji fond prije odlaska u mirovinu i zaštitili ušteđena sredstva od mogućih negativnih promjena na tržištu. Tvrdi da i tržište još nije regulirano, što znači da niti nismo prošli sve situacije.

Anušić tvrdi da se razmišljalo o osnivanju multifondova, no tada se činilo da je za to prerano. Iako svjetska iskustva pokazuju da je u nekim zemljama to obveza čak deset godina prije umirovljenja.  
– Uza sve to, potrebna je i edukacija, s ciljem da osobe koje štede u trećem stupu ne izlaze iz fonda u vrijeme kada obračunska jedinica ima manju vrijednost. Treba naučiti da je ovakav oblik štednje dugoročan,  shvatiti da to nije oročena štednja s garantiranom kamatom već ulaganje u tržište koje ima faze rasta i faze pada. Važno je donijeti odluku o tome kada otići u mirovinu, a posebno je važno odlučiti kada izaći iz dobrovoljne mirovinske štednje – zaključuje Žalac.

Neki od prijedloga fond-menadžera u mirovinskim fondovima bila je i mogućnost ulaganja u druge klase imovine, no Anušić tvrdi da bi se u tom slučaju još jače osjetila ovogodišnja kriza.


Zaključci

Nataša Ivanović: Smatram da bi trebalo povećati stopu doprinosa za drugi stup na barem sedam posto, omogućiti pravedniju raspodijelu novo zaposlenih u mirovinske fondove, te uvesti multifondove, kako bi zaposlenici osigurali novac pred mirovinu, prelaskom u konzervativniji fond.

Mandica Zulić: Ulaganjem u dobrovoljne fondove poslodavci motiviraju zaposlenike i pokazuju društvenu odgovornost, te se na taj način dijelom utječe i na smanjuje fluktuacije zaposlenika. Zato bi država poslodavcima trebala uvesti poreznu olakšicu. Ulaganje u treći stup nudi pojedincima porezne olakšice i državni poticaj, te je stoga prihvatljiviji od drugih oblika štednje.

Biserka Žalac: Da je stopa doprinosa za drugi stup bila veća, do sada isplaćene mirovine također bi bile znatno veće. Ne bi bilo loše uvesti privremenu mirovinu za obvezne mirovinske fondove. Potrebna je i edukacija ulagatelja u treći stup, kako ne bi izlazili u vrijeme kada obračunska jedinica ima manju vrijednost.

Zoran Anušić: Potrebno je povećati stopu za drugi stup. Poslodavcima se ne bi trebale uvesti porezna olakšica za uplate novca zaposlenicima u dobrovoljne fondove, jer bi poslodavci mogli početi isplaćivati dio plaće kroz fond. Treba omogućiti slobodan izbor gdje zaposlenik hoće da mu se novac iz fonda ulaže, odabirom između umjerenog, pasivnog ili agresivnog ulaganja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije