Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVAC ZA INFRASTRUKTURU

Sve ulažemo u naše poduzetničke zone

Darko Horvat
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
28.05.2019.
u 21:13

Ministarstvo gospodarstva financira 46 projekata ukupne vrijednosti 425,3 mil. kuna

Poduzetnička zona u Novskoj relativno je mlada te se iz dana u dan razvija i raste, a kako bi što uspješnije iskoristila svoj potencijal, zasigurno će joj pomoći bespovratna sredstva koja je dobila putem poziva Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pod nazivom “Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona”.

Riječ je, naime, o odluci o financiranju projekta za 46 hrvatskih gradova i općina, ukupne vrijednosti 425,3 milijuna kuna, od čega je 268,6 milijuna bespovratno.

Novac za dvije zone

– S realizacijom prve investicije u našoj poduzetničkoj zoni krenulo se 2017. i od tada rastemo. Da nam ova investicija treba, govore i potpisi dva nova ugovora s poduzetnicima, a ovih smo dana intenzivno u razgovoru s još jednim investitorom – govori gradonačelnik Novske, HDZ-ov Marin Piletić. Objašnjava i kako će se s dobivenim sredstvima krenuti u izgradnju industrijskog kolosijeka s obzirom na to da se ta zona veličine 85 hektara nalazi između željezničkog kolodvora i autoceste. Ukupna vrijednost njihova projekta je 6 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo osiguralo 3 milijuna. Grad Ozalj povukao je pak 6,2 milijuna za projekt proširenja cesta u poduzetničkoj zoni ukupne vrijednosti 9,5 milijuna kuna.

– Ozalj ima dugu tradiciju malog i srednjeg gospodarstva. U bivšoj je državi bio mali gradić s najvećim brojem obrtnika po glavi stanovnika tako da se kod nas ta poduzetnička klima već se desetljećima njeguje i drago nam je što se to nastavlja – rekla je nezavisna Gordana Lipšinić, gradonačelnica Ozlja. Novac će se tamo iskoristiti da se dvije postojeće zone, malog i velikog gospodarstva, povežu kvalitetnijom prometnicom. To će, nadaju se, poveći još više poduzetnika i investitora. A projekt najveće vrijednosti, čak 25 milijuna kuna, prijavio je Bakar u kojem poduzetnička zona također raste.

Čakovcu maksimalan iznos

– Našu su zonu, umjesto poduzetničkom, nekada zvali “zonom sumraka”, a danas je postala jedna od najvećih u Hrvatskoj s više od 200 poslovnih subjekata i blizu 5000 zaposlenih – poručio je Tomislav Klarić, HDZ-ov gradonačelnik Bakra. Tamo je od ukupne vrijednosti projekta, bespovratno povučeno 9,96 milijuna kuna. Preko poziva bilo je moguće, naime, dobiti od jednog do 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a rekorder u uspješnosti je Grad Čakovec koji je povukao maksimalnih 10 milijuna za izgradnju vodovodnog i kanalizacijskog sustava, odvodnje, javne rasvjete, telekomunikacijskih vodova i cesta na oko 23 hektara zemljišta.

– Kod nas investitori rado dolaze jer smo dobri partneri. Cijela procedura ishođenja dozvola traje od jednog do tri dana – rekao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač iz SDP-a.

Da je cilj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta poticati razvoj svih gradova, bez obzira na stranačku pripadnost vodstva, istaknuo je ministar Darko Horvat koji je na svečanoj dodjeli Odluka o financiranju čestitao svima koji su dobili sredstva. No osvrnuo se i na relativno dugačku proceduru. Sredstva su, naime, dodijeljena nakon godinu i pol dana čekanja, no zato je umjesto 76 milijuna kuna kako je prvotno planirano, povučeno 268,6 milijuna kuna što je Vlada postigla dodatnim alokacijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije