Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Filtrima” do cilja

Sve o dokumentaciji 
i obvezama iz natječaja...

EU fondovi
Foto: Shutterstock
VL
Autor
Valentina Wiesner
03.09.2018.
u 10:15

Obveze: 
troškovi se moraju opravdati, javna nabava provesti prema nacionalnom zakonodavstvu, a izvještaji redovito dostavljati

Na internetskoj stranici www.strukturnifondovi.hr natječaje je moguće pretraživati uz korištenje različitih filtara. Pretraživanje je omogućeno prema statusu, vrsti poziva, području, prijavitelju, fondu te operativnom programu iz kojeg se natječaj financira.

Osim otvorenih natječaja, na navedenoj internetskoj stranici, kao i s pomoću besplatne aplikacije za mobilne telefone „EUfondovi“ moguće je pronaći zatvorene natječaje, ali i natječaje koji su u najavi, što je vrlo korisno za pravodobnu pripremu projektnih prijedloga. Baš radi pravodobne pripreme projektnih prijedloga potencijalnih prijavitelja, najkasnije do 31. prosinca tekuće godine na internetskoj stranici www.strukturnifondovi.hr objavljuje se Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga.

Posrijedi je dokument koji predstavlja vremenski raspored s planiranim datumima pokretanja natječaja (odnosno poziva na dostavu projektnih prijedloga) sufinanciranima iz Operativnih programa (za otvorene i ograničene postupke za koje postoji više od jednog unaprijed određenog prijavitelja). Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga sadrži popis poziva na dostavu projektnih prijedloga i rokove poznate u trenutku izrade plana te je podložan izmjenama i dopunama.

Na što je potrebno paziti pri sastavljanju projektnog prijedloga i koja je dokumentacija potrebna?
Kako prijaviti projekt i u kojem obliku, uz iscrpna pravila, definirano je natječajnom dokumentacijom koja se objavljuje uz svaki natječaj. Najvažniji dokument objavljen uz natječaj su Upute za prijavitelje koje sadrže apsolutno sve informacije potrebne za prijavu projekta: aktivnosti koje se financiraju, potencijalne prijavitelje, rokove i ostale uvjete.

Dobro bi bilo da uz natječaje koji vas interesiraju prvo provjerite tko se može prijaviti (prihvatljivost prijavitelja) i što se sve sufinancira kako biste bili sigurni da ste pronašli pravi natječaj.

Preglednost i cjelokupnost natječajne dokumentacije osnovni je preduvjet za sudjelovanje u daljnjem postupku evaluacije. Potpuna natječajna dokumentacija mora biti dostavljena isključivo u nadležnu instituciju u naznačenom roku za predaju. Prije predaje natječajnu dokumentaciju detaljno pregledajte jer se nepotpisana ili nepotpuna natječajna dokumentacija neće uzimati u obzir za razmatranje.

Tijekom provedbe projekta korisnik 
ima nekoliko 
općih obveza:
Svi troškovi projekta moraju se opravdati, postupci javne nabave moraju se provesti sukladno nacionalnom zakonodavstvu, potrebno je pravilno upravljati proračunom te dostavljati izvještaje. Korisnik pri provedbi projekta tromjesečno šalje izvještaj o napretku, nakon posljednjeg razdoblja provedbe završni izvještaj o provedbi projekta te, ako je tako definirano u natječaju, izvještaj nakon provedbe projekta. Uz navedene obveze, korisnik mora osigurati vidljivost projekta, odnosno provesti određene aktivnosti informiranja i komunikacije kojima će se javnosti prezentirati činjenica da je Europska unija sufinancirala projekt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije