Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATEJ PODOBNIK

'Svakog dana Huawei uloži 30 milijuna dolara za istraživanje i razvoj'

Matej Podobnik, Huawei
06.02.2018.
u 22:42

U Europi dosta rastemo, a u regiji gdje je i Hrvatska rastemo još više i imamo 85 % prepoznatljivosti, dok 30 posto korisnika ozbiljno razmišlja o kupnja Huawei mobitela, kaže direktor komunikacija Huaweija za srednju i istočnu Europu i Skandinaviju

Kineski smartfoni posljednji su godina sve popularniji u Hrvatskoj. Modeli Huawei P9 Lite i P10 Lite bili su među traženijima, a korisnicima je zanimljiva i Honor serija, što je još jedan Huaweijev brend u srednjem segmentu.

No, sada kineski div, koji je treći globalni proizvođač mobitela iza Samsunga i Applea ima još ambicioznije ciljeve - žele još veći uspjeh u najkvalitetnijoj liniji smartfona. A upravo su posljednjih mjeseci pobrali puno lovorika s novim flagshipom Mate 10 Pro, namijenjenom najzahtjevnijim korisnicima.

S odličnom kamerom, velikim prostorom za podatke od 128 GB i impresivnom baterijom od 4000 mAh-a, koja vas stvarno i može odvesti u drugi dan korištenja ovaj model stvara puno poklonika i kupaca i u Hrvatskoj. 

Razgovarali smo s Slovencem Matejom Podobnikom, novim direktorom komunikacija Huaweija za srednju i istočnu Europu i Skandinaviju, koji je nedavno iz Huaweijevog sjedišta u Poljskoj boravio i u Zagrebu.

Jeste li zadovoljni interesom za Mate 10 Pro, može li Huawei nastaviti svoj veliki porast prodaje što ostvaruje zadnjih godina?

- Huawei je tek 2010. prvi put počeo prodavati mobitele. I već je te godine ostvario prvi milijun prodanih. A svake godine ta brojka jako raste. Za 2016. je prodano 139 milijuna smartfona. Sa svakim novim flagship modelom očekujemo veliki porast. Dakle, očito je da oni ispunjavaju očekivanja korisnika. 

Što su aduti Mate serije i zašto bi je korisnici izabrali?

- Svi žele imati odličnu kameru,  zatim da mobitelu ne opada snaga s vremenom, nego da se ponaša jednako snažno kao onog dana kada ste ga kupili i treće je jaka baterija. Za mene su to ključne odlike mobitela. U našem modelu Mate 10 Pro mi smo uspješno odradili sve te tri točke. Zato vjerujemo da će Mate 10 Pro biti uspješan proizvod. Važno je da svatko može u njemu pronaći nešto što mu se jako sviđa. S njim dolazi sva najnovija tehnologija, umjetna inteligencija, jaki procesor Kirin 970, odlična dualna kamera. A uz premium Mate seriju imamo i P seriju i Lite seriju koje imaju svoj segment kupaca. 

Idu li kupci više za dizajnom ili za trajanjem baterije? 

- Tijekom godina puno smo učinili na tome da podignemo premium feeling naših mobitela. Određene stvari čine proizvod premiumom kategorijom. Dizajn je sigurno jedan od tih, drugi je inovacija, zatim povjerenje, a ne smijemo zaboraviti ni modnu stranu. Sve te aspekte mi smo pojačali u zadnje dvije godine, pogotovo na dizajnu. Pogledajte Mate 10 Pro, stvarno je prekrasan uređaj. Čak ne nosim ni zaštitnu futrolu jer mi je dizajn jako lijep. 

Primjećujemo puno zahtjeva korisnika u Hrvatskoj za P Lite serije, ali u najvišoj kategoriji još imate jake konkurente poput Samsunga i Applea, gdje su vaše prednosti? 

- Jedna od prednosti nam je naš neumoran fokus. Stvaramo mobitele s namjerom i fokusom da to bude najbolji mogući mobitel. Vodimo se zadatkom da smartfon učini vaš život jednostavnijim. Korisnici žele da su ti uređaji povezani sa svijetom oko nas, kad vidim na cesti reklamu za film koji mi se sviđa da mi mobitel kaže gdje mogu nabaviti ulaznice za projekciju u najbližem kinu. Da mi provjeri moj kalendar, i kalendar moje supruge i rezervira nam ulaznice u pravo vrijeme, rezervira nam i večeru u dobrom obližnjem restoranu. To su mogućnosti koje nas čekaju budućnosti. Ono što mi radimo s Mate serijom je donijeti tu budućnost bliže sadašnjosti. Upravo je korištenje umjetne inteligencije ono što ističe naš Mate 10 Pro. Jedna od najboljih stvari što mi se sviđa je što i ja kao amater mogu konkurirati i profesionalnim fotografima. Recimo moj šurjak je profesionalni fotograf i često sam imao situaciju da obojica slikamo isti kadar, ali njegova fotografija uvijek nekako ispadne puno atraktivnija od moje. Kad sam dobio ovaj mobitel rekao sam mu 'ajmo sad probati'. Stavio sam portretni način rada i uslikao sam nećakinju na ljuljački, a slika je ispala odlična iz prvog pokušaja. Nisam ništa namještao postavke, mobitel je sam prilagodio postavke kamere. 

Puno se hvali baterija novog Mate modela

- I mene je oduševila je baterija, to mi je jedna od najboljih stvari - bilo koji mobitel koji sam imao ranije uvijek bi mi baterija iscurila u istom danu. Puno koristim Twitter i Facebook i sve što očekujete da možete na mobitelu. Čak bih već nakon posla vozeći doma često ostao s ugašenom baterijom. A sad mi se to više ne događa jer traje i po 2 dana. Ovaj mobitel predviđa vaše ponašanje i tako optimizira potrošnju energije. 

Što u praksi za fotografije znači umjetna inteligencija u Mate 10 Pro?

- Učitana je i analizirana velika predefinirana baza od preko 10.000 fotografija. Mašinsko učenje pomaže u bržem prepoznavanju kadrova i tako vam mobitel budi najbolju moguću fotografiju u svakom trenutku korištenja. Ali, nije umjetna inteligencija samo u mobitelu nego i u oblaku. Tako da mobitel kontinuirano uči. 

Zašto mobiteli postaju tako skupi, čak skuplji od laptopa. Očekujete li da se nastavi taj trend? 

- Mobiteli postaju inteligentne mašine i sve su snažniji. I sve su češće vaš prvi izbor u svakodnevici. Meni mobitel nije samo produžetak za provjeru mailova, nego komad tehnologije koji najviše koristim i u radu i u privatnom životu. Mate 10 Pro možete spojiti s računalom i koristiti ga i preko monitora. Ulažemo preko 30 milijuna dolara svakog dana u istraživanje i razvoj baš kako bismo unaprijedili mogućnosti pa i svakodnevni život naših korisnika. I ne radimo iskorake samo na premium modelima, nego i na Lite seriji koja koristi blagodati istraživanja koje činimo za skuplje modele. 

Kako vidite razvoj spoja mobitela i digitalnih virtualnih pomoćnika?

- U Finskoj imamo razvojni centar i imali smo vježbu s novinarima na temu kako će izgledati mobitel budućnosti. I vidio sam odličnih ideja. Jedna koja je prednjačila bila je savitljivi mobitel, ali bilo je i nekih ludih ideja - da mobitel dodirom može otkriti je li nešto loše s nama, trebamo li doktora. A jedan od popularnih zahtjeva je i da mobitel za nas prepozna čovjeka kojeg sretnemo na ulici, a ne možemo se sjetiti njegovog imena i gdje smo ga upoznali. Svi smo se našli u toj situaciji, zar ne? Ne znamo kamo će otići razvoj, ali mogu vam reći da je samo nebo granica. Ono što sigurno znam da Huawei želi biti tamo kada se budućnost dogodi. 

Mnogi korisnici muku muče s razbijenim ekranima, koji su skupi za zamijeniti, kako riješiti takav problem? 

- Imamo 50 razvojnih centara diljem svijeta. Svaki mobitel testiramo puno puta, je li dizajn dobar, može li izdržati pritisak. Želimo raditi mobitele koji traju. Istovremeno, jasno je da se nezgoda može dogoditi. Meni se nijedan nije razbio, ali mojoj suprugi se dogodilo dvaput. Jednom čak prvi dan nakon što ga je kupilo, a drugi put tjedan dana poslije. No, mogu se pohvaliti da mi novi Mate 10 Pro nije oštećen ni nakon što mi je ispao već 30-tak puta. 

Kakva je danas prepoznatljivost brenda Huawei u Hrvatskoj?

Bilježimo jako veliki porast i prepoznatljivosti i zainteresiranosti za Huawei u Hrvatskoj. Pazite, 2011. je bilo 10-15 posto prepoznatljivosti Huaweija u svijetu, ali zadnjih par godina značajno je porasla. Globalno bez Kine je na iznad 70 posto. No, u ovom dijelu Europe je još viša i iznosi 85 posto!  Ali još je bitnija stavka razmatranja kupnje, a to je isto u porastu. U hrvatskom dijelu Europe to danas iznosi oko 30 posto i zato nam je Hrvatska važno tržište. 

Komentara 3

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:23 07.02.2018.

interesantno...kako sada nikoga ne uzbudjuje cinjenica da radnici u doticnoj tvornici u Kini rade za prosjecno $2 dnevno?????

JU
jurajuric116
09:01 07.02.2018.

za razliku od ostalih kineza, Huawei ima pravo jamstvo za uređaje i pravi servis. znači ako več kupujemo kineza, onda je bolje kupiti Huawei nego bilo kaj drugo.

HR
Hrabraja
23:56 06.02.2018.

Mogu ulagati koliko hoce kada imaju djecje bolesti. imam Honor6x kojo blokira prilikom upotrebe kamere, odnesem ga na servis i opet isto. i tako u krug. Drugi mob mi je Honor 8 za kojeg navode Girika glass zastitu, a cijeliijeli ekran mi je izgreban s time da ga uvijek nosim u torbici. npr. imao sam galaxy 3 godine i niti jedna crtica na ekranu. sluzba za korisnike im ništa ne rjesava nego samo salju unaprijed pripremljene odgovore i zavlače dok ne uzgubite živce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije