Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bolni rezovi

Svako stvoreno znači gubitak dva radna mjesta u Europskoj uniji

tvornica tekstila
arhiva VL
04.08.2010.
u 11:11

U EU u tri mjeseca povedeno 214 restrukturiranja poduzeća pri kojima je zatvoreno 50.000, a otvoreno 25.000 radnih mjesta.

Svako stvoreno radno mjesto znači gubitak čak dva radna mjesta, pokazuje prvo cjelovito istraživanje o učinku restrukturiranja u Europskoj uniji. Izvješće Eurofunda, “Europski monitor restrukturiranja”, pokazuje da je u drugom tromjesečju u EU provedeno 214 restrukturiranja poduzeća, pri čemu je 50.000 radnika ostalo bez posla, a otvoreno je samo 25.000 novih radnih mjesta.

Novi poslovi u trgovini

Najveća gospodarska kriza od 30-ih godina prošloga stoljeća prisilila je kompanije da se restrukturiranjem prilagode novim uvjetima na tržištu i vrate na pozicije iz pretkriznog razdoblja. Prvi na udaru svakoga restrukturiranja svakako su radnici jer su radna mjesta najveće žrtve svakoga preslagivanja u poduzećima.

Najveću cijenu restrukturiranja od travnja do lipnja ove godine platila je automobilska industrija. Tako je u proizvodnji automobila u tom razdoblju izgubljeno 5167 radnih mjesta.

Najviše radnih mjesta u automobilskoj industriji zatvoreno je u Rumunjskoj i Slovačkoj. Najveća europska automobilska industrija Njemačka s problemima se i dalje bori skraćenim radnim tjednom, pri čemu su otpuštanja radnika zadnja mogućnost jer su Nijemci uvjereni u brzi oporavak tržišta. Drugi je na udaru financijski sektor. U financijaša izgubljeno je 4789 radnih mjesta. U ovom sektoru najdublji su rezovi u Royal Bank of Scotland. U idućih 12 mjeseci RBS zatvorit će 2600 radnih mjesta. Slijedi poljska banka BPH u kojoj je lani bez posla ostalo 930 radnika, a do kraja 2011. najavljeno je otpuštanje još 1514 zaposlenika.

Kad se govori o restrukturiranju, u Hrvatskoj je prva asocijacija – javna uprava. U javnoj upravi i obrani u drugom tromjesečju 2010. bez posla je ostalo 4755 osoba. Najveća rezanja najavljena su u poljskoj vojsci, gdje će se u godinu dana izgubiti 2400 radnih mjesta.

Gledajući po zemljama, najviše radnih mjesta izgubljeno je u Velikoj Britaniji, 10.318. Slijede Italija sa 7245, Francuska sa 5948 i Poljska sa 4754 izgubljena radna mjesta. U istom razdoblju, najviše novih radnih mjesta otvoreno je u Rumunjskoj (4895), Velikoj Britaniji (3785) i Irskoj (2930).

U stvaranju novih radnih mjesta prednjači trgovina na malo. U tom su sektoru u drugom tromjesečju ove godine otvorena 5022 radna mjesta. U maloprodaji najviše radnih mjesta otvorio je britanski dućan za internetsku prodaju odjeće ASOS. Slijedi trgovina elektronikom Media Markt koja je najavila otvaranje 800 novih radnih mjesta. Trgovinu na malo po novootvorenim radnim mjestima slijedi automobilska industrija. U proizvodnji automobila u tri su mjeseca zaposlena 4562 radnika.

Rezovi u javnim tvrtkama

U Hrvatskoj Vlada RH u sklopu programa gospodarskog oporavka donijela je mjeru po kojoj se do kraja godine mora ukinuti od 5000 od 100.000 radnih mjesta u javnim poduzećima. Prva je kompanija koja je najavila rezove Croatia osiguranje, u kojoj će se ukinuti 150-200 radnih mjesta. HEP je već otpustio 217 radnika, a planiraju do kraja godine otpustiti još 510 djelatnika.

– Strukturni je problem što naša ekonomija ne stvara nova radna mjesta. Morat će se provesti restrukturiranje pod pritiskom ulaska EU. Privatna poduzeća, osobito izvozno orijentirana, već su poduzela te mjere i nadam se dugoročnim pozitivnim izvoznim trendovima. Na žalost, takvih je poduzeća premalo da bi hrvatska ekonomija mogla plivati na tom valu – kazao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije