Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najtraženija struka

Svaka druga tvrtka u EU ne može pronaći ICT stručnjake

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
01.04.2019.
u 16:55

U Hrvatskoj 57 posto tvrtki traži programere i IT stručnjake, a nema ih

Sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija, tzv. ICT sektor, već godinama vapi za kvalitetnom radnom snagom. U oglasnicima za zapošljavanje, na društvenim mrežama ili na web-stranicama ICT tvrtki neprestano stoji rubrika o otvorenim radnim mjestima. No problem kvalitetnih IT-jevaca ne odnosi se isključivo na ICT tvrtke već na cjelokupnu industriju, jer IT je horizontalna djelatnost, a IT odjele ima svaka srednja i velika tvrtka u bilo kojoj industrijskoj grani.

Situacija u Hrvatskoj gotovo da se ne razlikuje od cjelokupne Europe koja također muku muči s programerima i kvalitetnim IT stručnjacima, a stanje se u posljednje dvije godine pogoršava. Europska statistika potvrdila je da je ICT stručnjake sa specifičnim vještinama tražila svaka deseta tvrtka, a gotovo svaka druga nije ih mogla pronaći. Prosjek neuspješnosti EU28 jest 53 posto. Najveći problem ima Češka gdje 79 posto tvrtki nije moglo pronaći odgovarajućeg IT stručnjaka.

Na neslavnom drugom mjestu je Austrija čiji postotak neuspješnosti iznosi 78 posto. U Hrvatskoj je 57 posto tvrtki koje su tražile visokoobrazovane ICT stručnjake, ali ih nisu uspjele pronaći. I u Njemačkoj čak 64 posto tvrtki nije uspjelo u naumu da zaposli IT-jevca, a u Irskoj njih 49 posto. U Hrvatskoj je od 2009. do 2017. IT industrija stvorila 11.549 novih radnih mjesta. Prema podacima DZS-a, u 2017. u zemlji je bilo 54.000 ICT specijalista. Njih 26.000 radilo je u IT industriji, nešto više od 6000 kod telekomoperatora, a oko 22.000 u IT odjelima tvrtki korisnika.     

 

Komentara 3

Avatar Dr Evil
Dr Evil
08:07 02.04.2019.

nije problem šta nam odlaze mozgovi već šta nam ostaju mutavci

TH
than
23:24 01.04.2019.

Čuj to. Traže se ljudi koji imaju nešto u glavi. Iznenađenje. Pitam se samo kako im/nam ne nedostaje političara. A što se nas tiče možda je problem u tome što se traže visokoobrazovani IT stručnjaci. To što je neko visokoobrazovann ne znači da je stručan u tome za što se obrazovao, a i obrnuto. Može se raditi o iznimnom stručnjaku/programeru koji nema završene visoke škole. Vani su to odavno prepoznali i opet nemaju dovoljno programera i IT stručnjaka. Naravno, i na ovaj vlak je Hrvatska zakasnila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije