Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mihael Furjan

Sustavna ulaganja u visoke tehnologije i razvoj

Mihael Furjan
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
03.12.2018.
u 08:00

Unatoč izazovima i problemima na domaćem i međunarodnom tržištu, farmaceutska industrija ostala je jedan od najsnažnijih industrijskih sektora.

Mihael Furjan, predsjednik uprave Plive:

Farmaceutska industrija u Hrvatskoj prati europske trendove pa je tako u 2018. zadržala položaj jedne od vodećih visokotehnoloških industrija. U prvoj polovici godine zabilježen je rast proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, veći nego u istom razdoblju prethodne godine. Unatoč izazovima i problemima na domaćem i međunarodnom tržištu, farmaceutska industrija ostala je jedan od najsnažnijih industrijskih sektora i dokazala se kao jedan od pokretača hrvatskoga gospodarstva i rasta.

Iza Plive, kao i farmaceutske industrije u cjelini, dobra je poslovna godina obilježena povećanjem proizvodnje i jačanjem izvoza. U prvih deset mjeseci 2018. dodatno smo učvrstili položaj ne samo vodeće farmaceutske kompanije u Hrvatskoj, nego i jedne od Tevinih strateških lokacija. I dalje smo jedan od vodećih izvoznika i kontinuirano doprinosimo rastu konkurentnosti industrije i gospodarstva, a nastavak takvih pozitivnih trendova očekujemo i u 2019. Stalna ulaganja u napredne tehnologije te razvoj proizvoda i zaposlenika neophodni su kako bi u svakom trenutku bili u mogućnosti odgovoriti na izazove na tržištima na kojima poslujemo te uspješno držati korak s konkurencijom.

Rukovodeći se najavama Vlade, u 2019. očekujemo odlučnije provođenje reformi kako bi se pronašla učinkovita rješenja za daljnju normalizaciju uvjeta poslovanja i dodatno potaknulo stvaranje pozitivnije investicijske klime. Zadovoljni smo činjenicom da je Vlada prepoznala potrebe industrije pa je tako nakon niza godina u segmentu ljekarničkog poslovanja došlo do pozitivnih pomaka u rokovima plaćanja lijekova. Očekujemo da će se najave podizanja proračuna za zdravstvo u 2019. pozitivno odraziti na bolničko poslovanje gdje su, nažalost, rokovi plaćanja još u prosjeku 400 dana. Pozdravljamo najavu Ministarstva financija o izjednačavanju stope PDV-a na receptne i bezreceptne lijekove, što je u skladu s poreznom regulativom EU-a, te primjenu snižene stope od 5%. Spomenuto izjednačavanje doprinijet će većoj dostupnosti i nižim cijenama lijekova te rasteretiti zdravstveni sustav i proračun.

Za našu je industriju od ključne važnosti da se konačno omogući ostvarivanje poreznih poticaja na istraživanje i razvoj. Kao kompanija koja kontinuirano ulaže u taj segment poslovanja nadamo se da će se cijeli proces ubrzati kako bi u 2019. mogli početi koristiti najavljene olakšice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije