Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posrnulo brodogradilište

Odgođen stečaj Uljanika d.d., novo ročište 17. svibnja

Kinezi obišli brodogradilište Uljanik
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
03.05.2019.
u 10:06

Sudac Damir Rabar prihvatio je, naime, prijedlog predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića da se pričeka odgovor odnosno konačna odluka potencijalnog kineskog partnera, koja bi trebala biti poznata za desetak dana

Trgovački sud u Pazinu odgodio je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. i novo zakazao za 17. svibnja.

Sudac Damir Rabar prihvatio je, naime, prijedlog predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića da se pričeka odgovor odnosno konačna odluka potencijalnog kineskog partnera, koja bi trebala biti poznata za desetak dana. 

Privremeni stečajni upravitelj Uljanika d.d. Damir Majstorović kazao je kako su ispunjena oba uvjeta za pokretanje stečajnog postupka u tom krovnom društvu Uljanik grupe - nesposobnost za plaćanje i prezaduženost. 

Po njegovim riječima, dug Uljanika d.d. u zadnjih mjesec dana povećan je za oko 30 milijuna kuna te je, s 31,3 milijuna koliki je bio 8. travnja, taj dug narastao na 60 milijuna kuna

Odluku da se odgodi ročište za utvrđivanje pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. podržali su i predstavnici sindikata. 

Tako je Uljanik d.d., kao i Uljanik brodogradilište i 3. maj dobio još jednu priliku za restrukturiranje uz odgodu odluke o otvaranju stečaja, iako su ispunjeni uvjeti za stečaj.

Današnje ročište je, naime, održano nakon posjeta izaslanstva China Shipbuilding Industry Corporationa Uljaniku i 3. maju i nakon što je ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka za Uljanik brodogradilište, zbog mogućeg kineskog angažmana u Uljaniku i 3. maju odgođeno za 13. svibnja.

Trgovački sud u Pazinu je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanikom d.d. pokrenuo 6. ožujka. Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, u ukupnom iznosu od 28,2 milijuna kuna.

Prema izvješću stečajnog upravitelja Uljanika d.d. Damira Majstorovića, Uljanik d.d. ispunjava oba razloga za otvaranje stečajnog postupka - nesposoban je za plaćanje i prezadužen.

Uljanik d.d. je krovno društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik ostalih tvrtki u okviru grupe, uz izuzetak 3. maj Brodogradilišta u kojem je vlasnik 87 posto dionica. 

VIDEO Kinezi obišli brodogradilište Uljanik

Ključne riječi

Komentara 6

AN
antonelić
09:51 03.05.2019.

spašavanje uljanika je prošlo svršeno vrijeme ... anemija se sada treba okrenuti spašavanju croatia airlinesa ... ps. ako je ikako moguće neka uključi u spašavanje i grupu borg ! ...

DD
ddh
10:52 03.05.2019.

To sto su radile uprave i sindikati u Uljaniku, je bila pljacka drzave koja dosada nije visjena i koja nadvisuje sve sto se je u Hrvatskoj u zadnjih 28 godina dogodilo. Primali su avanse za narucene brodove, avanse koji su bili strogo namjenski i koji su bili osigurani sa jamstvima drzave. Pod patronatom IDS-a koji niti jednoj vladi nije dopustao nekakvu kontrolu, trosilisu strogo namjenske avanse za place neradnika, za premije upravama, za bogacenje Jakovcica i cijele klike iz vrha IDS-a i doveli poduzece do stecaju, a drzavu u stanje da ta jamstva mora placati. Proveli su zajedno sa SDP-om i posebno pod patronatom Komadine i IDS-a t.zv. "privatizaciju" u kojoj su sindikati i radnici preuzeli 47% vlasnistva. I sada ti "radnici" ciji su predstavnici sjedili u nadzornom odboru i odobravali te sve kriminalne radnje, organizoraju strajkove protiv samih sebe, IDS optuzuje za stanje Uljaniku Vladu, Vladu koja nije s tim vodjenjem Uljanika imala nikakve veze. Ta povijesna pljacka je provedena udrzenom kriminalnom skupinom tih sindikata, uprave i politickih patrona Jakovcica i vodstva IDS-a. Zato nije dovoljno, da su u zatvoru samo sestorica iz uprave, nego u zatvor moraju i Jakovcic i Miletic, ali i Sverko i Cerovac zajedno sa Komadinom, a Uljanik poslati odmah u stecaj. Zaostale place radnici mogu potrazivati samo za rad, ali ne i za strajskasko paradiranje po ulicama Pule. Vrijeme strajka neka im plate oni koji su strajkove organizirali. Cerovci i drustvo.

DU
Deleted user
10:40 03.05.2019.

U ovoj banana državi zakoni su očito mrtvo slovo na papiru... Ispunjeni uvjeti za stečaj i ovi uporno cirkusiraju i nastavljaju nepotrebnu agoniju. Kinez će za 10 dana odlučiti da će Lopovima i nesposobnjakovićima d.d. dati 3.2 milijarde kuna samo tako, na lijepe oči nakon što su popili kakvu s anemijom i jaranima. Pa vi podcjenjujete ionako niski stupanj inteligencije sitnozubih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije