Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Strukovne vještine su svuda oko nas!

ASOS
Foto: PR
27.06.2019.
u 12:37

Kompetencije koje se osiguravaju strukovnim obrazovanjem moraju biti prepoznate i potrebne na tržištu rada

U određenom broju slučajeva učenici završnih razreda osnovnih škola i njihovi roditelji upisuju strukovnu školu kao „drugi odabir“. Stare predrasude dovele su do toga da strukovno obrazovanje i osposobljavanje ima nisku privlačnost i ugled u društvu.

Strukovno obrazovanje i osposobljavanje danas je inovativno, koristi moderne tehnologije te se njime stječu vještine koje su potrebne i tražene na tržištu rada. Bez strukovnih vještina nema nijednog modernoga društva te svijet i život kakav poznajemo ne bi funkcionirao. To su vještine koje koristimo svaki dan - pri odlasku u trgovinu, kad se vozimo prijevoznim sredstvima, koristimo mobilne uređaje i računala, kad nam treba medicinska skrb, kad trebamo primiti ili poslati poštanske pošiljke, kad gradimo, uređujemo ili održavamo stambeni prostor, kad odlazimo frizeru ili krojaču, kad nam treba hrana, kad čitamo novine, gledamo filmove itd.

Neprivlačnost strukovnog obrazovanja naročito se negativno odražava na strukovne programe u deficitarnim, rijetkim i tradicijskim zanimanjima. Strukovno obrazovanje uključuju široki spektar zanimanja - od tradicionalnih, poput frizerstva, pa do modernih vještina, poput robotike, mehatronike i računalstva. Međutim, upravo su kvalifikacije koje se stječu u strukovnom školama od velike važnosti i vrlo su tražene na tržištu rada i stvarnost je drukčija od negativne percepcije.

Očekuje se da će u budućnosti učenik sa strukovnom kompetencijom lakše pronaći konkurentno radno mjesto. U tijeku je kurikularna reforma strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Pristupa se modernizaciji cjelokupne ponude strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj, što podrazumijeva razvoj novih strukovnih kurikuluma u svim sektorima s jakom poveznicom s potrebama tržišta rada.

Strukovne vještine su prijeko potrebne i, kao što poručuje oglasna kampanja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, strukovne vještine su svuda oko nas! Strukovne vještine oblikuju svijet u kojemu živimo i zato je odabir strukovnog obrazovanja – bolji odabir!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije