Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Stručnjake za IT u 2011. traži čak 71 posto tvrtki

'Mutavdzic_nnn_unu_090411'
''
11.04.2011.
u 09:33

Posao u IT-sektoru je siguran. Dapače, istraživanja pokazuju da u RH kronično nedostaje kvalitetnog informatičkog kadra

Posao u IT-sektoru prilično je siguran, čak 96 posto ispitanih tvrtki izjavilo je da ne planira smanjivati broj trenutačno zaposlenih IT-kadrova, čime informatički sektor potvrđuje neiskorišteni potencijal u okvirima nacionalne ekonomije, jedan je od zaključaka istraživanja među poslodavcima o njihovim potrebama za zapošljavanjem IT-stručnjaka izrečen na tehnološko-poslovnoj konferenciji WinDays održanoj proteklog tjedna u Rovinju. Istodobno, 50 posto ispitanih planira nastaviti zapošljavati nove IT-stručnjake, a čak 80 posto njih i ove je godine izjavilo da u Hrvatskoj nedostaje kvalitetnog IT-kadra!

Nema krize za IT

– U prijelomnim trenucima za gospodarstvo i velikim potresima na tržištu rada izrazito je bitno znati iskoristiti potencijal gospodarske grane koja ostvaruje pozitivno poslovanje. Podatak da će se u sljedećih godinu dana otvarati nova radna mjesta za IT-profesionalce mora biti signal nadležnim tijelima da osiguraju poticajno okruženje koje bi ovu brojku trebalo višestruko povećati – izjavio je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visoke škole za primijenjeno računarstvo.

Među tvrtkama koje su izrazile potrebu za novim informatičkim profesionalcima najviše je onih s više od 50 zaposlenih na IT-poslovima – 71 posto tvrtki koje se mogu smatrati velikima zapošljavat će IT-stručnjake ove godine, dok u tvrtkama s manje od deset zaposlenih 40 posto njih ima potrebu za novim IT-profesionalcima.

Programeri najtraženiji

U trenutačnim potrebama zapošljavanja, u profesionalnim IT-tvrtkama pokazuje se veći kapacitet zapošljavanja novih IT-stručnjaka u odnosu na tvrtke – korisnike informatičkih tehnologija. Gotovo 80 posto srednjih i većih IT-tvrtki ima namjeru u ovoj godini zapošljavati nove profesionalce, dok IT-odjeli planiraju nešto manji opseg zapošljavanja novih ljudi.

Profili informatičkih stručnjaka, za koje je najvjerojatnije da će se uspješno zaposliti u sljedećem razdoblju, su programeri i sistemski inženjeri: 49 posto tvrtki ima potrebu za programerima koji će raditi na razvoju njihovih aplikacija i rješenja, dok će njih 20% potražiti sistemske administratore odgovorne za održavanje računalne i komunikacijske infrastrukture.

Također postoji znatna potreba za IT-konzultantima (12%) i analitičarima (10%). Većina tvrtki obuhvaćenih ovim istraživanjem, kao prirodna tržišta na kojima vide svoj prostor za širenje, podjednako prepoznaju Hrvatsku, Europsku uniju i globalno tržište. No ipak bitno odskače svijest o potrebi širenja u neposredno susjedstvo i regiju jugoistočne Europe – 59 posto ispitanih tvrtki uvjereno je da hrvatske ICT-tvrtke mogu biti konkurentne na ovom području.

Iznimno važnim smatraju ispitanici poticanje obrazovanja informatičkih stručnjaka, privlačenje stranih investicija i smanjenje poreznih davanja iz plaće pojedinca, dok su dostupnost širokopojasnog interneta, jačanje domaće ICT-industrije i brža integracija novih stručnjaka u tržište rada nužni.

Visoka škola za primijenjeno računarstvo i Algebra grupa predstavili su rezultate ovogodišnjeg velikog istraživanja među poslodavcima o njihovim potrebama za zapošljavanjem IT-stručnjaka. Istraživanje je provedeno četvrtu godinu zaredom te je obuhvatilo gotovo 450 hrvatskih tvrtki koje predstavljaju najznačajniji udio u ukupnom zapošljavanju IT-stručnjaka. U istraživanju su sudjelovali direktori informatike i direktori ljudskih resursa. Istraživanje je provedeno uz potporu Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske gospodarske komore i Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.

Ključne riječi

Komentara 5

SJ
Sve je uzalud
12:59 11.04.2011.

Koja obmana. Prijatelj mi je prošao od kursa za sastavljanje računala i upravo je završio CISCO akademiju, programira, zna web disign i sve je uzalud upravo zbog toga što se zapošljavaju odabrani koji znaju INSTAL.exe dok im firme imaju ugovore sa vanjskim suradnicima koji za debele pare obavljaju posao za kojeg je on i zaposlen. Algebra je posebna stvar koja je produžena ruka Uvozne IT industrije koji od polaznika naplačuju ogromne pare da bi ih školovali za ono zašto bi ih sama IT industrija morala školovati i financirati zbog toga što razvijaju programe na njihovim platformama. Je li logično da Microsoft financira stručnjake koji će raditi na njihovim platformama a ne da polaznici plaćaju da rade na Microsoftovim platformama ......

NI
NixHR
13:00 11.04.2011.

Dovoljno je pogledati ponudu poslova na portalima (moj-posao.net i posao.hr) i zaključiti da je ovo politička propaganda bez tržišnih osnova

TH
than
14:25 11.04.2011.

Opet placeni oglas kroz nebulozni tekst.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije