Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Airlines

Strateški partner mora obnoviti flotu CA

Croatia Airlines
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL
22.02.2019.
u 08:16

Vlada je jučer službeno pokrenula postupak traženja strateškog partnera za Croatia Airlines – osnovano je Povjerenstvo za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera hrvatske nacionalne aviokompanije

Vlada je jučer službeno pokrenula postupak traženja strateškog partnera za Croatia Airlines – osnovano je Povjerenstvo za provedbu postupka i predlaganje odabira strateškog partnera hrvatske nacionalne aviokompanije. U Odluci se navodi da od budućeg strateškog partnera CA Vlada očekuje širenje prometne mreže te povećanje tržišnog udjela, dokapitalizaciju, sudjelovanje u obnovi flote i daljnji razvoj tehničkih servisa prema vanjskim naručiteljima CA. Za predsjednika 10-članog Povjerenstva imenovan je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

U Povjerenstvu su, među ostalim, i državni tajnici iz ministarstava financija, državne imovine i vanjskih poslova, savjetnik premijer te čelni ljudi uprave i Nadzornog odbora Croatia Airlinesa. Povjerenstvo je dužno provesti postupak traženja te predložiti Vladi odabir strateškog partnera CA sukladno važećem zakonodavstvu Hrvatske i Europske unije, a prema kojem vlasništvo i upravljanje nad zrakoplovnom kompanijom mora biti u većinskom vlasništvu pravnih ili fizičkih osoba iz EU s ciljem održavanja operativne licencije zračnog prijevoznika. Odluku o odabiru strateškog partnera donijet će Vlada na prijedlog Povjerenstva.

A u potrazi strateškog partnera CA sudjelovat će i financijski savjetnik koji će razraditi model dokapitalizacije i pronalaska tog strateškog partnera. Savjetnika će odabrati uprava Croatia Airlinesa, koja je za to provela dvostupanjski natječaj. Odluka o savjetniku očekuje se ovih dana, a i igri su renomirane svjetske tvrtke poput Deloittea, AT Kearneya, PwC-a, Boston Consulting Groupa te DBV-a. Načelni interes za CA već su prije pokazali njemački investicijski fond 4K, koji je kupio slovenski Adria Airways, poljska aviokompanija LOT te neke kineski avioprijevoznici.

>>Konferencija za medije ministra Butkovića o najavi štrajka u Croatia Airlinesu

Komentara 3

HR
Hrvatinic
09:16 22.02.2019.

strateski partner ce obnoviti flotu ca ...hoce...kao sto je strateski partner mol obnovio inu. ....strateski partner u hrvatskoj je drugi naziv za rasprodaju imovine po bagatelnim cijenama ....za koliko je prodana ina ...ne znate...za istu vrijednost koliko vrijedi lula duhana.....

DU
Deleted user
08:33 22.02.2019.

Sve se nešto mora? Šta mora vlada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije