Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća pamet

Stolci idu na Oktoberfest, detektor krvi hit u Kataru

invoa
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/2
20.11.2013.
u 15:00

Inovatori su ljutiti jer za plasman izuma nema novca, ali ima ga za razne agencije

Najbolje ideje često dolaze na najneobičnijim mjestima. Valentin Vražić iz Donjeg Kraljevca sjedio je ispred šanka u kafiću u Svetom Ivanu Zelini. Barski stolac počeo se opasno ljuljati.

Made in Croatia

Pa kakva je to kvaliteta, pitao je i zaključio da bi u svojoj radionici mogao izraditi čvršći stolac. I uspio je. Za dizajn barskog stola i stolaca na Hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem Inova u Zagrebu osvojio je brončanu medalju. Smiješi mu se i prodor na strano tržište, a garniture “made in Croatia” mogle bi se vidjeti i na popularnom Oktoberfestu u Münchenu.- Idemo u travnju na Oktoberfest. Imamo već partnera s kojim radimo, a u trećem mjesecu isporučit ćemo probne količine za jedanaest trgovina. Raspitali smo se i po Jadranu, ima interesa - kaže Valentin, čiji je obrt poznat po izradi bačvi.Ne čudi stoga što su i barske garniture bačvastog oblika, s metalnim pojačanjem na dnu.- Sve se radi od hrastovine koja je ispitana za sobne ili vanjske temperature. Stolac može izdržati težinu veću od 200 kilograma. Prije će se kafić zatvoriti nego stolac slomiti - smije se.Za dizajn, koji je zaštitio, i izradu prvog seta, trebalo mu je godinu dana. Čak je prodao i automobil, kako bi zaokružio financijsku konstrukciju.

Potencijal

Na sajmu inovacija predstavljeno je devet izložaka iz Međimurja, a osvojili su čak šest medalja. I Čakovčaninu Darku Dobošiću žaruljica je zasvijetlila na neobičnom mjestu. Čekao je u redu ispred blagajne u samoposluzi. Slušao je zvuk skeniranja bar koda po proizvodima.Rezultat je zlatom nagrađeni detektor krvi, najbolji hrvatski izložak kojim je oduševljena i delegacija Katara. Detektor se koristi za određivanje mjesta ulaska igle u venu radi ubrizgavanja lijeka ili vađenja krvi uz pomoć svjetlosno-zvučnog signala, pa je dovoljno samo jedno “pikanje” iglom u venu, a ne dva ili tri, kao što se zna dogoditi.Dobošić, predsjednik Međimurske udruge inovatora INOMA, tvrdi da u Hrvatskoj nema sluha za njih, pa mnogi patenti teško pronađu put do tržišta.- Svaki inovator ima velik potencijal, ali nema vlastitih sredstava, a s druge strane bacamo novac za razne agencije koje nemaju rezultata - ogorčen je.

Zlato su osvojili i Damir Perčić, Matija i Ivan Trupković iz Brezja za dizajn reljefne obloge, imitacije kore drveta od poliuretana. Srebrna medalja pripala je Rudolfu Pivaru iz Nedelišća za peć za centralno grijanje.Broncu je dobio Dejan Levačić iz Čakovca za Osu2, dodatak za kolica u trgovačkim centrima koji se može skinuti s ručke i oprati ili baciti, čime se kupci štite od bakterija.

>> Pogledajte neke od najzanimljivih izuma na sajmu INOVA

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije