Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO I OSIGURANJA

Što zbog uvođenja eura čeka klijente društava za osiguranje

Vodič o uvođenju eura
27.09.2022.
u 13:15

Datumom uvođenja nove valute ne mijenjaju se ranije dogovorena prava i obaveze

Društva za osiguranje posljednjih su se mjeseci intenzivno pripremala za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj te su provela brojne i značajne izmjene u svojim informacijskim sustavima u pogledu prilagodbe i automatizacija poslovnih procesa, a kako bi 1. siječnja 2023. i uvođenje eura dočekali potpuno spremni. Važno je znati da se datumom uvođenja eura ne mijenjaju prava i obaveze iz postojećih ugovora o osiguranju te promjena valute ni na koji način ne utječe na odredbe sklopljenih ugovora niti se može smatrati valjanim razlogom za odstupanja ili izuzeća od ugovorenog, a ni kao opravdan razlog za raskid ugovora. Sve to odnosi se na sve vrste ugovora, bilo da je riječ o osnovnom autoosiguranju, kasku, životnom osiguranju ili osiguranju nekretnina, usjeva i drugih objekata.

50 milijardi kuna aktive “teško” je tržište osiguranja, na kojem djeluje 15 društava i niz posrednika 

Navedeno se odnosi na 15 trenutačno aktivnih društava za osiguranje, koliko ih djeluje u Hrvatskoj, te značajan broj pravnih i fizičkih osoba, posrednika, koji također sklapaju osiguravateljne poslove i ugovore. Kad govorimo o tržištu osiguranja govorimo o gotovo 50 milijardi kuna aktive, što najbolje svjedoči o veličini i važnosti tog sektora.

U slučaju pojave eventualnih nepravilnosti tijekom konverzije klijenti društava za osiguranje to mogu pokušati razriješiti direktno u komunikaciji sa svojim društvom za osiguranje. Ako nesporazum ne uspiju razriješiti na taj način, mogu se obratiti regulatoru, Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na e-mail potrosaci@hanfa.hr.

Ono što je važno znati kod ugovora o osiguranju, kao i kod drugih ugovora, jest to da se nakon konverzije potrošač ne smije naći u financijski nepovoljnijem položaju nego prije konverzije te je zabranjeno neopravdano podizanje cijena roba i usluga zbog konverzije i uvođenja eura.

NAKON KONVERZIJE POTROŠAČ SE NE SMIJE NAĆI U FINANCIJSKI NEPOVOLJNIJEM POLOŽAJU NEGO PRIJE KONVERZIJE

SVE ODREĐUJE NAČELO NEPREKIDNOSTI UGOVORA

Društva za osiguranje još su tijekom 2020. i 2021. godine, prema uputama Hanfe i utvrđenom metodološkom pristupu, provela tržišne vježbe procjene utjecaja uvođenja eura te su u skladu s dobivenim rezultatima već tada definirali potrebne postupke za unaprjeđenje svojih solventnih pozicija tijekom 2022. godine, a kako bi samo uvođenje eura dočekala potpuno spremna. Kao i u ostalim financijskim djelatnostima potrošači će se u početku najviše informirati putem sredstava javnog priopćavanja, najkasnije tri mjeseca prije uvođenja eura, i putem internetskih stranica društava za osiguranje.


Svi iznosi koji su ugovoreni u kunama u eure se preračunavaju uz primjenu fiksnog tečaja, koji iznosi 7,53450. Čini se to sa svih pet decimala, a potom zaokružuje na dvije - ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje ista, ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, povećava se za jedan.


Društva za osiguranje i osobe uključene u distribuciju osiguranja dužne su u predugovornom informiranju o proizvodima osiguranja koji se nude u kunama dvojno iskazati sve cijene i novčane iskaze kao što su premija, osigurana svota, provizija. 


Individualne obavijesti o stanju po osobnim ugovorima klijenti će zaprimiti najkasnije u roku od 30 dana od dana uvođenja eura. Datumom uvođenja eura ne mijenjaju se prava i obveze iz postojećih ugovora i zbog toga se neće sklapati novi ugovori o osiguranju niti će doći do izmjene postojećih, već će vrijediti načelo neprekidnosti ugovora i drugih pravnih instrumenata, a svi iznosi ugovoreni u kunama smatrat će se odgovarajućim iznosom u eurima. Sve isplate koje proizlaze iz ugovornog odnosa izvršavat će se u eurima.

30 dana od dana uvođenja eura rok je u kojem bi klijenti trebali dobiti individualne obavijesti od društava za osiguranje o stanju osobnih ugovora 

U HRVATSKOJ JE AKTIVNO 5.8 MILIJUNA POLICA NEŽIVOTNOG I 1.3 MILIJUNA POLICA ŽIVOTNOG OSIGURANJA

Ako slučajno zaboravite uplatiti dospjelu premiju osiguranja na vrijeme i društvo za osiguranje vam za to zaračuna zateznu kamatu, ako je ugovoreno da se obračunava kamata, nakon uvođenja eura ona će se obračunati i iskazati u eurima za cijelo vrijeme kašnjenja u podmirivanju obaveze.

Konverzija u euro ne utječe na prava i obveze iz ugovora o osiguranju niti na odredbe o raskidu ugovora o osiguranju

Ako dođe do isplate osigurnine ili nespornog dijela štete oko datuma uvođenja eura, sve isplate do tog datuma bit će izvršene u kunama, a nakon tog vremena preračunate i isplaćene u eurima. O tim i svim drugim tehničkim detaljima najbolje je informirati se kod svog osiguravatelja, bilo putem njegovih internetskih stranica ili u direktnom kontaktu, te tako razriješiti sve nedoumice, kojih će, nadamo se, biti što manje. 


Dvojno iskazivanje, kao i dostava tablica otkupnih vrijednosti, nije potrebna kod već aktivnih ugovora o životnom osiguranju zaključenih uz primjenu valutne klauzule vezanom uz euro.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije